Znovuzrození ukradené Bystroušky má v rukou kyber sochař

Zakázku na vytvoření kopie slavné bronzové sochy lišky Bystroušky, kterou v květnu ukradli z Hukvaldské obory neznámí zloději, získal mladý sochař Adam Krhánek. Forma, ze které byla v šedesátých letech odlita, se nedochovala, k dispozici má jen pár fotografií. Modelovat bude hlavně v počítači.

Biskupství ostravsko-opavské, které získalo Hukvaldskou oboru i s liškou v restituci, chce, aby kopie ukradené sochy byla co nejvěrnější. Umělci, kterého si vybralo v soutěži, může ale nabídnout jen nedokonalé fotografie díla a sádrového modelu.

  • Bronzovou sochu nechal udělat k poctě skladatele Leoše Janáčka, který se v Hukvaldech narodil a celý život se tam vracel, spolek lesníků a myslivců. 
  • Objednali si ji u akademického sochaře Karla Vávry. Instalována byla v červnu roku 1959. 
  • Už za dva měsíce byla poprvé ukradena. Novým odlitkem byla nahrazena v roce 1962. V oboře vydržela do května 2015.

Liška jen ze dvou úhlů

„Přenést model do reálu z několika fotografií je velká výzva. Zvláště když většina lidí fotila lišku jenom ze dvou úhlů. Rozhodně by bylo dobré, kdyby někdo našel snímek ze zadní strany,“ přeje si Adam Krhánek, který je absolventem figurativního sochařství Fakulty výtvarných umění v Brně a zabývá se také sochařskými aplikacemi 3D technologií.

V oboře si naskenoval opuštěný bludný balvan, na kterém bronzová liška desítky let seděla. „Sken kamene poslouží k přesnému usazení finálního modelu. Vytvoří se 3D model v počítači a potom i v reálu,“ vysvětlil. 

Reportáž: Sochař pracuje na kopii ukradené lišky

Jakou technologii použije při výrobě samotné lišky, si ještě ujasňuje. „Bude to kombinace klasické sochařiny a kyber sochařiny. Rozhoduji se, jestli to celé vymodeluji v počítači, anebo si udělám hrubé kopyto, zmenším ho o dva centimetry, domodeluji plastelínou a pak naskenuji a vytisknu. Uvidíme, jak to půjde,“ uvedl. Zdůraznil, že základním požadavkem této práce je stoprocentní přesnost.

Model lišky by měl být hotový za měsíc. Potom ho dostane slévárna a v ideálním případě by se ještě letos mohla socha vrátit na své místo. Náklady by měly pokrýt peníze z pojistky. Biskupství oznámilo, že není důvod vypisovat veřejnou sbírku, o které po krádeži uvažovalo. Úpravy okolního terénu udělá úřad na vlastní náklady. Zatím není jasné, komu svěří zhotovení kopie pamětní desky, kterou zloději také ukradli.

Pamětní deska k soše lišky Bystroušky
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Oborník: Po lišce je velká poptávka

Policie zloděje nevypátrala. Bronzová liška byla velkou atrakcí Hukvald. Lidé věřili, že když si pohladí její ocas, budou mít štěstí. Chodili k ní i obdivovatelé Janáčkovy hudby z celého světa. A mnohým prý chybí. „Návštěvníci obory se neustále ptají, kde je liška. Mnozí nevědí, co se stalo. Liška je na Hukvaldech rozhodně stále aktuální téma,“ řekl oborník Milan Koutný.