Jilemnice a Semily spojí své nemocnice. Mají se doplňovat

Události v regionech: Nemocnice v Jilemnici a Semilech se spojí (zdroj: ČT24)

Městské nemocnice v Semilech a v Jilemnici se od nového roku spojí do jediné firmy. Nemocnici tak bude provozovat založená akciová společnost. Změnu schválila zastupitelstva obou měst, platit začne od 1. ledna.

Nemocnice Semily má kapacitu 130 lůžek, v Jilemnici disponují 194 lůžky. Společně utvoří silnější celek. Zdravotní péče zůstane zajištěná ve stejném rozsahu, obě nemocnice se ale budou podle plánů vzájemně doplňovat.

„My máme ortopedii a následnou péči a následnou rehabilitační péči, kterou Jilemnice nemá, a Jilemnice zase má spoustu akutních oborů, které nemáme my,“ říká ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová.

Vzdálenost mezi oběma městy je 20 kilometrů. Sloučení nemocnic zvětší spádovost, posílí vyjednávací sílu vůči pojišťovnám a vyřeší i nedostatek lékařů.

„Snažíme se region stabilizovat. Naším úkolem je zajistit poměrně kvalitní návaznou, akutní a následnou péči,“ vysvětluje ředitel Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský.

Lékaři budou podle potřeby sloužit v obou nemocnicích

Zatímco jilemnická nemocnice hospodaří s přebytkem, semilská není zrovna v dobré finanční kondici. Sloučení nemocnic by mělo přinést optimalizaci nákladů. Navíc budou mít nemocnice společně záruku, že se dostanou na seznam páteřních nemocnic podporovaných ministerstvem.

„Předpokládáme přímou spolupráci v rámci těchto dvou nemocnic, že si můžeme půjčovat lékaře mezi dvěma areály,“ říká starostka Semil Lena Mlejnková.

V nově založené akciové společnosti patří 65 procent Jilemnici, 35 procent městu Semily. Při rozhodování ale budou mít oba hlasy stejnou váhu.