Flašinetáři zaplnili Liberec hudbou i dobovými kostýmy

Liberec - Do Liberce se sjeli flašinetáři ze čtyř zemí Evropy. Hrají v ulicích v dobových kostýmech a atmosféra ve městě připomíná přelom 19. a 20. století, kdy byly flašinety nejoblíbenější. Tehdy na ně hráli hlavně váleční vysloužilci, kteří díky nim živili celé rodiny. Festival „Liberecký flašinetář“ se koná už počtvrté. Dvoudenní festival dnes končí, na stejné místo zavítá zas za rok.

Flašinetáři v Liberci baví nejen tamní obyvatele, ale i turisty. Na speciální dvoudenní festival se sjeli z Česka, Francie, Švýcarska a Německa. Zájem flašinetářů o liberecký festival roste. Vloni jich přijelo 26, letos 34.

„Máme opravdu velkou radost, že můžeme se svým nástrojem hrát zrovna tady, v Liberci,“ říká flašinetářka z Německa Karin Reuter.

Flašinety byly oblíbené na přelomu 19. a 20. století. Hrávali na ně hlavně váleční vysloužilci, často zmrzačení. Pro ně to tehdy byla jediná možnost, jak uživit rodiny. „Byla vydaná takzvaná koncese a oni hráli na flašinet. Nebylo to žebrání, ti lidé něco předváděli,“ doplňuje organizátor festivalu Jiří Křížek.

Dvoudenní festival dnes končí. Flašinetáři se sjedou do města pod Ještědem zase za rok.

Flašinetáři se sjeli do Liberce (zdroj: ČT24)