Radnice čekají na zájemce o veřejnou práci. Využijeme je, říkají

UvR: Starostové čekají na příchod nezaměstnaných, mají pro ně veřejné práce (zdroj: ČT24)

V Česku od února existuje takzvaná veřejná služba. Má dlouhodobě nezaměstnané víc motivovat, aby si hledali práci - v obcích nebo neziskových organizacích.

V Miletíně na Jičínsku už zkušenost s veřejně prospěšnými pracemi, kdy město zaměstnává lidi, kteří dlouho nemohli najít práci, mají. A projekt si pochvalují.

„Lidí na veřejně prospěšné práce je míň a míň, letos se nám podařilo získat už jen dva lidi,“ říká starosta Miletína Miroslav Nosek (STAN). Zájemců o práci pro město s poklesem nezaměstnanosti ubývá.

S tím by mohla starostům pomoci veřejná služba. Pro nezaměstnané je to možnost, jak si zvýšit sociální dávky. Jenže pokud aktivní nebudou, o peníze naopak zčásti mohou přijít. První lidé by změnu měli zaregistrovat šest měsíců poté, co přijdou o práci.

Životní minimum
Zdroj: ČT24

„Cílem té novely je aktivizovat klienta, aby si aktivně hledal zaměstnání,“ tvrdí ředitel Úřadu práce Královéhradeckého kraje Martin Horák.

Nezaměstnaným, kteří by mohli, ale nechtějí pracovat, se po šesti měsících na úřadu práce budou počítat dávky nikoli ze životního minima, ale z minima existenčního, které je nižší.

„Ten pokles může být až v řádu tisíce korun. Záleží na mnoha faktorech, například počtu vyživovaných osob,“ vysvětluje ředitel úřadu Horák.

Podle starosty Miletína je ale taková motivace slabá. „Ne veřejná služba, to je úplně k ničemu. Jsem o tom přesvědčený, nikdo prostě nepřijde,“ tvrdí Nosek.