Dálnice D1 u Velkého Meziříčí byla až do nedělního rána uzavřená. Silničáři tam zbourali starý most

Události ČT: Demolice nadjezdu na dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 u Velkého Meziříčí byla od sobotní 19. hodiny uzavřená kvůli bourání nadjezdu vedoucího k rozhledně a sjezdovce na Fajtově kopci. Uzavírka se týkala oblasti mezi exity na 141. a 146. kilometru a skončila v neděli po osmé hodině ráno. Auta v obou směrech jezdila v noci po objízdné trase po krajské silnici II/602 přes Velké Meziříčí. Přípravné práce omezily provoz už od sobotní 13. hodiny.

Demoliční práce trvaly celkem 13 hodin. Po osmdesáti minutách se podařilo most zbourat a bagry z místa odjely ve tři hodiny ráno. Poté začaly úklidové práce a kolem osmé hodiny ráno už se mohla auta na dálnici vrátit.

Provoz na D1 před objížďkou byl v neděli večer plynulý a netvořily se kolony. „Obecně provoz na dálnici v tuto dobu nebývá vysoký. Přesto apelujeme na řidiče, aby byli obezřetní a před místy uzavírek snížili rychlost a respektovali značení objízdných tras,“ uvedl policejní mluvčí z Vysočiny David Linhart. 

Auta kvůli přípravě demolice jezdila v sobotu odpoledne ve směru na Brno dvěma pruhy a ve směru na Prahu jedním pruhem. Stejné omezení je spojené s dokončováním prací od nedělního rána do 15:00.

iReportér Josef Kašpar: Demolice mostu přes D1 u Velkého Meziříčí (zdroj: ČT24)

„Jde o relativně malý nadjezd. Nečekáme technické problémy ani problémy na objízdné trase, která je prakticky paralelní s dálnicí a není nijak komplikovaná,“ řekl v sobotu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Nadjezd byl postavený spolu s dálnicí v 70. letech minulého století. „Nový nadjezd bude řidičům k dispozici ještě před koncem letošní stavební sezony, protože pro region je tento most důležitý,“ dodal Rýdl. Do té doby budou muset řidiči mířící na Fajtův kopec jezdit po objížďce přes obce Dolní Radslavice a Lhotky.

Uzavírka D1 u Velkého Meziříčí
Zdroj: ČT24

Demolice nadjezdu souvisela s rekonstrukcí úseku dálnice mezi exity 141 a 146 u Velkého Meziříčí s mohutným mostem Vysočina, jehož mostovka je dlouhá 425 metrů a je ve výšce 76 metrů. Přestavbu skoro šesti kilometrů D1 zajišťuje firma Metrostav, dokončit ji má do dubna 2021. Cena stavby je podle smlouvy 1,583 miliardy korun bez daně.