Vysočina Arena hostí Světový pohár v biatlonu. Organizátorům dělá starost víkendové oteplení

Světový pohár v biatlonu začal ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Popáté v historii se stalo Nové Město na Moravě hostitelem Světového poháru v biatlonu a znovu se čeká bouřlivá kulisa. Fanoušci poženou ve Vysočina Areně nejen české závodníky za úspěchy až do neděle. Organizátoři závodů se zatím nejvíce obávají předpovědi počasí.

Zatímco se ve čtvrtek od čerstvého sněhu čistila cílová rovinka a po obědě už na tratích trénovaly biatlonistky, na tribunách se ještě vylepšovalo divácké zázemí. Během čtyřdenních závodů čekají pořadatelé ve Vysočina Areně přes 100 tisíc diváků.

Organizátoři doporučují přijet na závody s dvou- až tříhodinovým předstihem a předem zkontrolovat dopravní omezení. Ulice ve městě jsou totiž mimořádně zjednosměrněné, na řadu míst je úplný zákaz vjezdu a na křižovatkách řídí dopravu policie.

Vstupenky na biatlonové závody jsou v kamenných předprodejích už vyprodané, zájemci je ale ještě mohou sehnat on-line na internetu. Také ubytování se při troše štěstí dá stále sehnat přímo ve městě. „Ozývají se nám ubytovatelé, kteří mají třeba tu smůlu, že jim to někdo na poslední chvíli odřekl, takže ještě nějaké možnosti jsou,“ uvedl pracovník infocentra Josef Humlíček.

Oteplení může ohrozit dopravní plynulost, ne závody

O diváky se postará 170 dobrovolníků v šedooranžových kombinézách. „Během závodu jsme rozděleni na různé pozice, na tribuny a různě na tratě,“ řekla dobrovolnice Natálie Vidergotová.

Vrásky na čele zatím organizátorům přidělává hlavně očekávané oteplení. I když byla ve čtvrtek teplota pět stupňů pod nulou, v dalších dnech se má sněžení změnit v déšť. „Může nás to donutit omezit část parkování na některých travnatých plochách, bez kterých se při tomto počtu neobejdeme. Pak by to znamenalo, že bychom byli nuceni část diváků odparkovat na plochách ve Žďáru nad Sázavou a svážet je kyvadlovou dopravu,“ vysvětluje organizátor závodů Jan Skřička.

V Novém Městě si zazávodí 220 biatlonistů, o sníh pod jejich lyžemi ale pořadatelé strach nemají. Je ho dost a přečká i prudké změny počasí.