Chátrající bazén u hotelu Thermal měla hlídat ochranka, přesto ho navštívili vandalové

Události ČT: Bazén u hotelu Thermal dál ničí vandalové (zdroj: ČT24)

Bývalo to vyhlášené místo v Karlových Varech, prázdný bazén hotelu Thermal však chátrá. A před pár dny si u něj zřejmě někdo udělal večírek. Zaznamenali to kolemjdoucí. Areál je pustý už tři roky a pravidelně ho ničí vandalové – přestože ministerstvo financí slíbilo, že ho nechá hlídat.

Bazén je dominantou západočeského krajského města. Místo s nádherným výhledem ale poslední tři roky chátrá a stává se z něj ostuda Karlových Varů. Dlaždice se rozpadají, rozbité jsou skleněné výplně a v dezolátním stavu jsou i přilehlé terasy.

O minulém víkendu se v noci na neděli na místě svítilo a hrála hlasitá hudba. „Venku byl počítač s reprákem, sedací nábytek a spoustu nepořádku kolem, ale nikdo tam nebyl, žádná osoba. Jsem architekt, to místo mám rád a o to víc mě to mrzí,“ řekl Lukáš Mrázik, který je svědkem víkendové události. A přiznává, že bez problémů přelezl plot.

Přitom když vloni v červnu bazén někdo posprejoval, vedení společnosti slíbilo, že ho začne lépe hlídat. Ochranka je tam teď údajně každou noc. Jenže právě jeden z hlídačů o víkendu nejspíš selhal. „Vyměnili jsme pána, co tady měl hlídat,“ uvedla ředitelka hotelu Thermal Klára Dytrychová. Podle ní se celý areál bazénu uhlídat nedá – je příliš veliký.

„Bohužel sem lezou neustále ze všech stran mladíci, dělají si tady párty, pijí alkohol, rozbíjejí nám tady výlohy,“ dodala Dytrychová.

Naposledy se v bazénu lidé koupali v létě 2014. O rok později byl už bazén zavřený. V lednu 2016 ho vedení hotelu nechalo vypustit. Bazén ale patří státu. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš ho chtěl prodat. Výběrové řízení bylo zrušeno, protože se přihlásil jen jediný zájemce.

„Prostranství kolem samotného sanatoria by velmi nutně potřebovalo nějaký upgrade, nějakou rekonstrukci, je to třetina obchodně-správního území Karlových Varů,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Podle posledních informací z představenstva společnosti má rekonstrukce bazénu začít koncem roku. V areálu by mělo vzniknout moderní lázeňské centrum.

… byl postaven v letech 1967 až 1976 podle návrhů manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Od počátku byl zamýšlen jako jedno z center festivalového dění a skutečně tak i funguje. Součástí komplexu vybudovaného ve stylu brutalismu je i (v současnosti nefunkční) bazén napájený termální vodou z Vřídla. Vlastníkem hotelu je ministerstvo financí. O rekonstrukci a udržení odkazu manželů Machoninových se zasazují také potomci architektů. Thermal není kulturní památkou, památkovou ochranu ministerstvo kultury zamítlo v květnu 2017.

Hotel Thermal
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK