ANO před volbami slíbilo příspěvek na dálniční známku, teď od nápadu couvá

ANO v Karlovarském kraji lákalo na příspěvek na dálniční známku, teď od slibu couvá (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO, které vyhrálo volby v Karlovarském kraji, zatím nesplnilo jeden z hlavních předvolebních slibů – všem řidičům, kteří v kraji trvale žijí, proplatit polovinu ceny roční dálniční známky, tedy 750 korun. Od února přitom musí všichni, kdo chtějí placené úseky dál využívat, mít novou vinětu. Krajský šéf hnutí teď navíc připustil, že peníze možná dostanou jen držitelé tzv. seniorpasu.

„Občanům Karlovarského kraje budeme kompenzovat polovinu dálniční známky do doby, než bude dálnice hotová,“ slibovala loni 15. září v předvolební debatě ČT24 krajská lídryně hnutí ANO Jana Vildumetzová, která se po volbách stala hejtmankou.

Hnutí ANO ale neuvedlo, kdy by známku chtělo začít proplácet. Pro tu letošní se toho řidiči už nejspíš nedočkají. „Hejtmanka ještě stále jedná s panem ministrem dopravy Ťokem o vyjmutí placení celé části D6 Karlovy Vary – Cheb,“ uvádí náměstek hejtmanky a krajský předseda hnutí ANO Martin Hurajčík.

Proplácení poloviny ceny dálniční známky mělo ANO ve volebním programu
Zdroj: ANO

Seznam zpoplatněných úseků stanovuje každoročně ministerstvo dopravy, které jej projednává se zástupci krajů. „Pokud vyjmutí reálně pomůže dopravě městských aglomerací kraje, pak můžeme eventuálně k tomu kroku přistoupit,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Od letošního roku tak délka zpoplatněných dálnic klesla o 111 kilometrů. Výjimka platí především v okolí velkých měst, například na dálnici D1 okolo Brna a Ostravy, D5 u Plzně, D8 u Ústí nad Labem, D10 u Mladé Boleslavi, D35 u Olomouce nebo na části Pražského okruhu. 

„Slibem nezarmoutíš“

Hejtmanka, která je v těchto dnech v zahraničí, už dříve řekla, že by hnutí ANO chtělo polovinu známky proplácet z krajského rozpočtu. Stálo by to podle ní zhruba 30 milionů korun.

Opoziční strany nápad od začátku kritizují. „Slibem nezarmoutíš, a já mám dojem, že bylo zacíleno na ty nejnižší pudy občanů kraje, to znamená dostat něco zdarma,“ říká krajský opoziční zastupitel Jan Horník (STAN).

„Tři měsíce po volbách je vidět, jak vážně to hnutí ANO myslelo. Tedy asi to nemyslelo tak úplně vážně,“ míní bývalý hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD).

Peníze jen pro seniory?

Hnutí ANO se svého nápadu nevzdává. Podle krajského předsedy k tomu ale dojde, jen pokud ministerstvo dopravy zamítne žádost jezdit na D6 bez poplatku.

„Poté bychom občany informovali, jak to bude fungovat, pomocí seniorpasu… Seniorpas je zatím pouze pro seniory,“ naznačil náměstek hejtmanky a krajský předseda ANO Martin Hurajčík, že sleva zdaleka nemusí být pro všechny řidiče, jak hnutí před volbami slibovalo.

Úseky D6 bez poplatků
Zdroj: ČT24

Karlovarský kraj už v minulosti inicioval zavedení levnějších krajských dálničních známek, návrh ale neprošel sněmovnou. Dálnice D6 v kraji měří 38 kilometrů. Známku musí mít řidiči na úseku z Jenišova u Karlových Varů do Jesenice. Bez poplatku je od loňska sedmikilometrový úsek okolo Chebu, mezi exity 162 a 169. Už dříve dostal výjimku také průtah Karlovými Vary, který na dálnici přímo navazuje.

Kraj žádal o výjimku také pro část u Sokolova, mezi Březovou a Novým Sedlem, podle ministra dopravy Dana Ťoka ale podal žádost pozdě. Ministr tehdy dodal, že pokud kraj prokáže, že úsek řidiči využívají jako obchvat Sokolova, možnost na osvobození od poplatku existuje.