V okolí větších měst bez dálniční známky: Příští rok přibude 11 nových úseků

Od roku 2017 si řidiči osobních aut nebudou muset pro jízdu po některých úsecích dálnic kupovat dálniční známku. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) se bude jednat o jedenáct úseků především v okolí větších měst – například Prahy, Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce nebo Prostějova. Výpadek v příjmech z dálničních poplatků očekává resort minimální – opatření má pomoci hlavně místním řidičům, kteří dálnici dosud nevyužívali.

Celkem 111 kilometrů ministerstvo vybralo proto, že jde o komunikace sloužící jako obchvaty velkých měst, lidé bez kuponu je tak nebudou muset objíždět po silnicích nižších tříd. „Těch žádostí bylo více, ale volili jsme takové úseky, aby dávaly logiku. Jinými slovy: aby byly alespoň dva sjezdy, aby se dalo město objet,“ vysvětloval na brífinku ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). 

Jedním z takových úseků je i Kroměříž na dálnici D1: „Tam máme mnoho žádostí, dálnice tam vlastně sebrala obchvat, který jsme před několika lety vybudovali, a teď řidiči potřebovali dálniční známku,“ dodal ministr dopravy. Naopak Karlovarský kraj neuspěl s požadavkem, aby byla ze zpoplatněných úseků vyjmuta D6 okolo Sokolova.  

Podle Ťoka sice tento krok bude znamenat určitý výpadek ve výběru poplatků, neměl by být ale nijak významný: „Počítáme s tím, že je jen velmi málo lidí, kteří si kupovali dálniční známku jen proto, aby mohli objíždět kus města po dálnici. Naopak si myslíme, že na dálnici dostaneme lidi, kteří by si dálniční známku stejně nekoupili, protože dálnici pravidelně nepoužívají,“ vysvětloval Dan Ťok. 

Dálniční úseky, na kterých od ledna nebudou osobní auta platit
Zdroj: Ministerstvo dopravy

 Ministerstvo dopravy sáhlo k podobnému kroku už loni v prosinci, kdy se zrušily poplatky na úseku u Brna (D1), Chebu (D6), Tábora (D3) a Mladé Boleslavi (D10). Tam se vedle úseků, které obchází město, zrušila povinnost platit za dálniční známku až do Bezděčína – bez poplatku tak je možné přejet mezi dvěma oddělenými větvemi silnice I/16.

Celkem tak ministertvo ze zpoplatněné sítě vyjmulo asi 45 kilometrů, podle Ťoka se to ale na výběrech poplatků prakticky neprojevilo. Zatímco loni se z prodeje dálničních kuponů vybralo 4,4 miliardy korun, letos do konce srpna úřad eviduje výběr 4,3 miliardy korun.

Dálniční známky zdražovat nebudou

Ministr také na brífinku uvedl, že se nebudou měnit ceny dálničních kuponů pro rok 2017. Roční kupon vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 Kč a desetidenní na 310 korun. Roční známky pro rok 2016 budou platit ještě do konce ledna 2017. Roční známky pro rok 2017 se začnou prodávat začátkem prosince.

Zdražit nemá příští rok ani mýtné pro nákladní automobily: za kilometr jízdy po zpoplatněné silnici tak dopravci znovu zaplatí minimálně 80 halířů a maximálně 12 korun. Sazby se určují jak podle velikosti nákladního auta, tak podle vypouštěných emisí. Nejvyšší sazba se pak platí za jízdu v pátek odpoledne.