Hasiči si sami rozsvítí zelenou. Chytrý systém pomáhá dopravě v Brně

Zajistit bezpečnější dopravu díky nejnovějším komunikačním technologiím je cílem celoevropského projektu C-Roads. Novinky umožní třeba upozornit řidiče aut na blížící se tramvaj, vlak nebo vozidlo záchranářů. Systém chytrých silnic testují pracovníci Brněnských komunikací a jihomoravští hasiči.

Nehodám na železničních přejezdech, kolonám aut na dálnicích nebo obtížnému průjezdu záchranářů má předcházet nový chytrý systém v dopravě. Testují jej pracovníci Brněnských komunikací, jejich auta se tak učí reagovat například na vozy hasičů. „Objeví se nám třeba zpráva, že máme vytvořit bezpečnostní uličku,“ uvedl Petr Janda z Brněnských komunikací.

Hasiči zkouší novinku už od září. Na 31 křižovatkách v Brně mají přednost v jízdě. „Na střeše máme anténu, která vysílá a komunikuje jak s ostatními vozidly, které jsou vybaveny obdobnými systémy, nebo s jednotkami umístěnými na křižovatkách,“ popsal vedoucí pracoviště IZS a služeb jihomoravských hasičů Bronislav Kocman.

Když hasiči mají zapnutou výstražnou signalizaci, na semaforu před nimi naskočí zelená. Systém se jim osvědčil a uvítali by jeho rozšíření. Chytré krabičky s anténou nejsou rozmístěné jen ve městě, ale i na dálnici kolem Brna.

Před překážkou by mělo auto v budoucnu samo zastavit

„Řidič vidí informaci, že je před ním třeba nějaká událost, ať už je to práce na silnici, nebo třeba i nehoda, kolona. Jsme schopni zobrazovat různé informace v okamžiku, kdy je detekujeme,“ vysvětlil vedoucí oddělení inteligentních dopravních systémů Ředitelství silnic a dálnic Roman Voříšek.

Cílem je, aby pak na překážky dokázalo reagovat samo auto. Třeba rychle zabrzdit nebo zpomalit, když se blíží kolona. Během dvou měsíců se do testování zapojí i městská hromadná doprava. A už příští rok by měla být novým komunikačním systémem vybavena první auta.