Brňanům se uleví. S prázdninami skončí část uzavírek

Většina prázdninových dopravních uzavírek v Brně do začátku září zmizí. Dělníci už pomalu končí s pracemi v Husovickém tunelu i s opravami tramvajových tratí. V Žabovřeské ulici ale částečné omezení zůstane. A od září dokonce jedno přibude.

Většina novinek v Husovickém tunelu zůstane očím řidičů skryta. Na rozdíl od vyměněných optických kabelů a nových bezpečnostních systémů ale bude jedna změna patrná na první pohled. Místo oranžových budou v tunelu svítit světla bílá, osvětlení navíc bude i chytřejší.

„Máme na začátku tunelu čidla, která reagují na vnější světelné podmínky a upravují podmínky uvnitř tunelu, aby rozdíl nebyl tak dramatický,“ popsal David Fiala z Ředitelství silnic a dálnic. Řidiči by měli opraveným tunelem poprvé projet v noci z 30. na 31. srpna.

Naopak na druhé straně velkého městského okruhu se práce protáhnou. Kvůli opravě mostu v Žabovřeské ulici se obyvatelům Bystrce i Komína od jara zkomplikovala a prodloužila cesta do centra. Dělníci na mostě stále ještě pracují a pracovat budou i nadále.

Od 1. září sice otevřou jeden pruh ve směru od Bystrce, naopak ale zavřou odbočku na Pisárky. Zavřená zůstane i opačná cesta ve směru od Pisárek do Bystrce. „V souvislosti s odvoláním proti stavebnímu povolení byly některé stavby povoleny až 10. srpna, zejména se to týká protihlukových bariér do Bystrce,“ vysvětlil Fiala.

Řidiči si budou muset zvyknout na změny na ulici Žabovřeské
Zdroj: ČT24

Tramvaje se vrátí do původních kolejí

Od září by také tramvaje měly jezdit tak, jak jsou Brňané zvyklí. Třeba na trati linky číslo 8 už dělníci finišují. „Momentálně se dokončují zastávky, které budou bezbariérové, dochází také k podbíjení kolejnic a osazování vysokorychlostních výhybek,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Včas se nejspíš stihne i výměna parovodů na Cejlu. V ulici Otakara Ševčíka dokonce silničáři skončili s desetidenním předstihem.