Málo stromů a parkovacích míst. Obyvatelé brněnské Gorkého ulice nesouhlasí s její podobou po opravách

Během rekonstrukce z ulice zmizely stromy. Znovu vysází jen polovinu (zdroj: ČT24)

Emoce, hádky a bezmoc se spolu se stavebními stroji objevily v Gorkého ulici v Brně. Tamní obyvatelé se sešli s úředníky, aby si postěžovali na výsledek dosavadních oprav. Lidé se bojí, že ubude zeleně. Před rekonstrukcí na ulici rostlo 13 vzrostlých stromů, po jejím dokončení by jich ve stejném úseku mělo být o víc než polovinu méně.

Strach má třeba i Zuzana Kolouchová. Na Gorkého ulici bydlí celý život a proměna se jí nelíbí. „Teď tady na té straně bude jen pět stromů, na protější jen čtyři. Máme obavu, že tady bude větší horko a nebude fungovat ochlazování ulice,“ svěřila se.

Počet stromů ale podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka problémem není. „Těch stromů ubude, nicméně okrasné třešně a hrušně, které zde budou, mají mnohem větší objem korun,“ uvedl Poňuchálek.

Úbytek 30 míst pro auta má vyřešit rezidentní parkování

V ulici se rozšířily chodníky pro pěší, na úkor toho ubylo parkovacích míst. Změnil se i způsob stání, podle místních tak parkování bude problém hlavně pro řidiče větších aut. „Při projektování musíme dodržovat nějaké normy, lidé tady dřív parkovali nelegálně, hlavně v křižovatkách, očekáváme, že tady bude o 30 parkovacích míst méně,“ řekl Poňuchálek.

Situaci má podle radnice zlepšit rezidentní parkování. Komunikaci mezi magistrátem a obyvateli Gorkého ulice teď chce zklidnit městská část. „Zkusíme celou situaci přezkoumat a pokusíme se aspoň nějaká místa vymyslet, pokud by to aspoň trochu šlo,“ vysvětlil radní části Brno-střed Jan Mandát (ODS s podporou Svobodných). Úřad proto svolá další schůzku, kde budou dotčené instituce o možnostech nápravy jednat.