Chátrající část zámku v Moravském Krumlově se začala opravovat. Věž má poté nabídnout výhled

Zámek v Moravském Krumlově čekají opravy (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé opravy poničené části zámku začaly v Moravském Krumlově. Rekonstrukce jižního křídla i s přilehlou věží v havarijním stavu vyjdou na 135 milionů korun. Z více než tří čtvrtin je pokryjí dotace, zbytek doplatí město a kraj. Východní křídlo, kde by mohla být vystavená Muchova Slovanská epopej, už bylo opravené dříve.

Olupující se omítka i milostné vzkazy se dnes nacházejí v jižním křídle moravskokrumlovského zámku. Za tři roky už by tomu ale mělo být jinak. „Bude se opravovat celé křídlo, což je zámecká věž, první patro, druhé patro a celý zámecký průjezd,“ popsal správce zámku Jiří Všetula.

Právě v blízkosti průjezdu by mělo vzniknout nové informační centrum. Návštěvníci si v něm v budoucnu koupí třeba i vstupenku na renesanční věž, která zatím veřejnosti není přístupná. Až ji ale opraví, lidé si budou moci užít výhled na celý Moravský Krumlov.

„Turisté přijdou a budou si moct vybrat prohlídku, výstavu Medy Mládkové, popřípadě Slovanskou epopej, kdyby se vrátila,“ řekl Všetula. Jenže o nejslavnější dílo Alfonse Muchy se vedou dlouholeté spory. Zámek v Moravském Krumlově už pro ni místo má. Epopej ale zůstává v hlavním městě.

Prostory pro Muchovo dílo už mají rekonstrukci za sebou

„Čeká se na rozhodnutí zastupitelů Prahy. Ve chvíli kdy rozhodnou, tak my jsme schopni pokračovat dál tak, abychom mohli Slovanskou epopej v Krumlově vystavit,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Prostory, ve kterých by návštěvníci mohli epopej případně obdivovat, totiž zbývá jen doplnit vyhovujícím osvětlením a klimatizací za 30 milionů korun. Město už na to má přislíbené peníze od ministerstva kultury i kraje, zbývající třetinu by doplatilo samo.