Moravský Krumlov chystá rekonstrukci zámku a vzdělávací centrum. Do projektu se zapojí i Lichtenštejnové

Moravský Krumlov plánuje opravu jižního křídla zámku za sto devatenáct milionů korun. Většinu nákladů, skoro sto milionů, pokryje dotace z Evropské unie. V místě koníren by pak v budoucnu mělo vzniknout kulturně vzdělávací centrum věnované rodině Lichtenštejnů, která by se na projektu měla také podílet.

Lichtenštejnské princezny Maria-Pia a Sonja a princ Emanuel strávili celou středu v Moravském Krumlově. Jihomoravští politici by rádi prohloubili vztahy mezi knížecím rodem a jižní Moravou. Zástupcům šlechtického rodu, kterému přes tři sta let zámek patřil, představili plány rekonstrukce a projekt kulturně vzdělávacího centra, které na tamním zámku vznikne.

Maria-Pia Kothbauer-Liechtenstein, princezna z Lichtenštejnska a velvyslankyně Lichtenštejnského knížectví v České republice (zdroj: ČT24)

„Jsem poprvé v Moravském Krumlově a musím říct, že mě toto město opravdu okouzlilo. Doufám, že k ambiciózním projektům také budeme moci aktivně přispět,“ řekla Maria-Pia Kothbauer-Liechtenstein, princezna z Lichtenštejnska a velvyslankyně Lichtenštejnského knížectví v České republice.

Krumlov chce přilákat návštěvníky z Rakouska

Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (TOP 09) budou práce zahrnovat opravu jižního křídla včetně věže nebo tunelu. Začít mají v roce 2019 a skončit v roce 2021. „Záměrem rekonstrukce zámku je, aby se Moravský Krumlov stal jedním z atraktivních turistických cílů jižní Moravy, zejména pak pro návštěvníky z Rakouska,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO).

Za Lichtenštejnů se město nejvíc rozvíjelo

Letos uplyne 110 let od úmrtí knížete Rudolfa, posledního majitele panství z rodu Liechtensteinů, který se výrazně zapsal do dějin Moravského Krumlova a jižní Moravy. Za působení rodu Liechtensteinů dosáhlo město podle jeho starosty největšího rozkvětu.

„Vybudování nového centra na zámku by mohlo dát další impulz k budování konkrétnějších vztahů s rodem, který má v našem městě své kořeny,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). A dodal, že už v roce 2017 navázali spolupráci s Lichtenštejnskem v oblasti kultury, a to na platformě základních uměleckých škol v rámci projektu Děti dětem.

  • Lichtenštejnové (německy Liechtenstein) jsou knížecí rod panující v Lichtenštejnsku a vlastnící značný majetek zejména v Rakousku, dříve i na Moravě.
  • Pochází původně ze štýrsko-dolnorakouského pomezí a patří mezi nejstarší šlechtické rodiny ve střední Evropě. Okolo roku 1136 byl poprvé zmíněn Hugo z Lichtenštejna jako nositel tohoto jména.
  • Rodina dnes čítá přes stovku členů, z nichž jen část žije v Lichtenštejnském knížectví.
  • Současným knížetem a hlavou rodu je Hans Adam II.
  • Nejznámější památkou, která rodu v Česku patřila, je Lednicko-valtický areál. Do jejich panství, jež se rozprostíralo od Břeclavi až po Krnov, ale patřily i zámky v Bučovicích, Plumlově, Šternberku nebo Velkých Losinách.