Oprášit lustry, vyčistit skleník. Na lednickém zámku se chystají na první návštěvníky

Oprášit je třeba i mnohé řezbářské práce (zdroj: ČT24)

Lednický zámek patří k nejnavštěvovanějším památkám v Česku, i proto ho už tamní pracovníci chystají na zahájení sezony. V sobotu pro zájemce zpřístupní první prohlídkový okruh, zbývající pak otevřou na začátku dubna. Vedení zámku očekává, že první den dorazí až 500 lidí.

Pracovníci v Lednici odpočítávají poslední chvíle do začátku sezony. Už 19 let na zámku ometá lustry konzervátorka Zdenka Hastíková. „Jsme na lešení, takže je potřeba mít školení ve výškách a nebát se,“ popsala Hastíková.

I z oken skleníku musí zmizet nečistoty, práce je ale titěrná. Tvoří ho padesát tisíc sklíček. „Je tam zelená řasa, která to zneprůhledňuje. Je potřeba obnovit i povrch půdy a rostlinky,“ vysvětlila Anna Vyhnálková.

 Všechno musí být hotové do sobotního rána, kdy zámek otevře základní prohlídkový okruh. „Okna už jsou hotová, teď čekáme na opravené dveře. Leden je pro nás ten nejvíce vytížený měsíc, co se týče úklidu a údržby. Hlavně první prohlídkový okruh je náročný na úklid, je vyzdobený bohatými řezbářskými pracemi ve velkých výškách,“ přiblížila kastelánka Ivana Holásková.

Od soboty bude zámek otevřený vždy o víkendech od 10 do 16 hodin, ve všední dny na předchozí objednávku. Kompletně se návštěvníkům zpřístupní na přelomu března a dubna. Pak už se zámek probudí ze zimního spánku a v Lednici zahájí sezonu naplno. Do té doby musí ale ještě Zdenka Hastíková stihnout uklidit i zbývající prohlídkové okruhy.

  • Český Krumlov – 429 000
    Lednice – 394 000
    Hluboká – 288 000
    Karlštejn – 223 000
    Valtice – 194 000
    Kroměříž – 181 000
    Konopiště – 161 000
    Sychrov – 115 000
    Křivoklát – 113 000
    Bouzov – 111 000
  • Zdroj: Národní památkový ústav