Tesla. Brněnské technické muzeum představuje muže, který rozzářil svět

Technické muzeum v Brně představuje Teslu (zdroj: ČT24)

Objevy, vynálezy i životní etapy vědce Nikoly Tesly představí od středy výstava Technického muzea v Brně. Putovní expozici, která vznikla v Záhřebu, uvidí návštěvníci do dubna příštího roku. Právě na území dnešního Chorvatska se vědec narodil.

  • Výstavu poprvé zpřístupnilo Technické muzeum Nikoly Tesly v Záhřebu v roce 1976,
    v roce 2006 ji renovovalo. Byla k vidění také v Paříži, Madridu, Helsinkách,
    Bratislavě nebo v Petrohradě.

Jméno na zářivém podkresu symbolicky představuje hlavní postavu nové výstavy v technickém muzeu. S více než 700 patenty je Nikola Tesla považován za nejplodnějšího vynálezce v dějinách. Životní příběh vědce výstava podává v podobě Teslových myšlenek a zápisků.

„Nikola Tesla byl opravdu vynálezce, který předběhl v mnoha směrech svoji dobu. I když mnoho z těch vynálezů řekněme nedotáhl do úplného konce. Častokrát jsou patenty připisovány nebo podepsány jinými jmény,“ popsala projektová manažerka muzea Klára Šikulová.

Tesla svými vynálezy zásadně ovlivnil vývoj moderní civilizace. Je vynálezcem dvoufázového a třífázového asynchronního motoru a vysokofrekvenčního generátoru. Jeho jménem je nazvaná jednotka magnetické indukce.

„S výstavou vstoupí návštěvník do jednoho velkého příběhu, ve kterém pozná život rozpolcené duše génia, která byla navenek často stinná, ale uvnitř absolutně křehká,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka záhřebského muzea Nikoly Tesly Markita Franuličová.

Kolumbovo vejce i Teslův transformátor

Vynálezce byl pověstný i pro netradiční představování své práce veřejnosti: ze Záhřebu do Brna zapůjčili pro ukázku například měděné vejce, které se točí na špičce a přezdívá se mu proto Kolumbovo. Tesla zjistil, že s pomocí točivého magnetického pole lze měděné vejce roztočit jako rotor elektrického motoru, a tím ho postavit na špičku.

„Vejce představuje Teslův nejvýznamnější vynález rotačního magnetického pole, které máme prakticky v každém elektromotoru,“ uvedl kurátor Technického muzea Nikoly Tesly v Záhřebu Renato Filipin.

Vejce postaví na špičku magnetické pole
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Druhým z vystavených interaktivních exponátů je Teslův transformátor s napětím 150 tisíc voltů. „Teslův transformátor je prakticky základ pro všechno, co používáme. Dnes je to vysoká frekvence z rádia, televize. Toto je základní elektronický prvek,“ vysvětlil Filipin.

Návštěvníci se seznámí i s několika etapami jeho života, a to díky velkoformátovým fotografiím. V Brně zůstane expozice s podtitulem „Muž, který rozzářil svět“ do dubna příštího roku.