Jihomoravský kraj láká do regionu filmaře. Podpoří 12 projektů

Jihomoravský kraj láká filmaře do regionu (zdroj: ČT24)

Pohádka Hodinářův učeň nebo dva celovečerní filmy Modelář a Poslední aristokratka jsou dva z dvanácti projektů, které dosáhly na dotaci od Jihomoravského filmového fondu. Díky tomu se budou natáčet na jihu Moravy. Město Brno společně s krajem totiž chtějí do regionu přilákat filmaře, mezi které rozdělí osm a půl milionu korun.

„Ahoooj, Kájo! Já ťa znám, ty mňa neznáš?“ volá hlavní hrdina filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág na Karla Gotta. Ve filmu Věry Chytilové se Bohuš se zpěvákem potkali na rohu brněnských ulic Česká a Silniční. Hlavní hrdina thrilleru Hannibal - Zrození z roku 2007 zase vyhlíží svou oběť v brněnské vile Tugendhat.

Od nynějška by se jižní Morava mohla na filmových plátnech míhat častěji. Kdo tu bude chtít natáčet, může si totiž požádat až o pět milionů korun. Hlavní podmínka je dána jasně – všechny peníze musí filmaři utratit v regionu.

„Využívají místní služby, jako je catering, ubytování, najímají místní profese, herce, profese, které pomáhají asistovat u filmu, jako jsou security,“ řekla předsedkyně správní rady Jihomoravského nadačního fondu Ivana Košuličová.

„V případě, kdy mám možnost získat nějakou podporu buď finanční, nebo i logistickou metodickou, tak ten filmař bude mít víc důvodů, proč do Brna vyrazit,“ potvrdil ředitel Kina Scala Radek Pernica. 

Jako první využil dotace Václav Marhoul. V bývalé věznici na Cejlu natáčel minulý týden film o malém chlapci putujícím válečným Polskem s názvem Nabarvené ptáče. „Lokace, ve které jsem, je úplně fantastická, káznice na Cejlu, úžasná historie, a neuvěřitelně depresivní místo, a to se mi hodí,“ svěřil se Marhoul.

Vinice, zámky i centrum Brna jsou filmaři oblíbená místa natáčení

Filmaři mají největší zájem o krajinu typickou pro jižní Moravu, čili o vinice. Velmi oblíbené je také historické centrum Mikulova; právě zde bude už na podzim natáčet pohádku s názvem Hodinářův učeň režisérka Jitka Rudolfová.

„Na jižní Moravu jsem se dostal pokaždé jen se zahraničními produkcemi. Dotace od filmového fondu je pro nás důvod, abychom tam jeli i s českým štábem. Bez této podpory by se nám natáčení na jihu Moravy nevyplatilo,“ uvedl scénograf a filmový architekt Poslední aristokratky a Hodinářova učně Martin Kurel.

Kromě Mikulova, který se hned několikrát objevil hlavně ve filmech Bobule, filmaři využijí také zámek v Uherčicích. A film Poslední aristokratka plánují natáčet na zámcích Milotice a Rájec-Jestřebí. Bez dotace by si nejspíš vybrali lokace v Čechách. 

Natáčení celovečerního trháku, který by Brno nebo jih Moravy propagoval přímo, ale prý nikdo nečeká. Do další výzvy se budou moct filmaři hlásit hned v příštím roce.