Ptáče už je skoro nabarvené. Marhoul dotáčí nejdražší scény

Václav Marhoul natáčí nejnákladnější scény Nabarveného ptáčete (zdroj: ČT24)

Stejně dramatický jako knižní předloha Jerzyho Kosinského má být film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Režisér v těchto dnech dotáčí v jihočeských Boleticích finančně nejnákladnější scény. Poslední klapka padne zhruba za měsíc v Kácově.

Děj Nabarveného ptáčete se odehrává za druhé světové války a hlavní postavou je devítiletý Žid Joska, jehož rodiče pošlou k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě, aby ho uchránili před nacisty. Chlapec se musí vypořádat nejen s krutostí války, ale především s krutostí lidí. 

Natáčení náročného snímku začalo na jaře loňského roku, na závěr si Václav Marhoul nechal ty nejdražší scény. Například napadení vesnice na konci války skupinou kozáků. Režisér dopředu najezdil osm tisíc kilometrů, než vytipoval vhodná místa. V tomhle případě vybral Boletice – za vojenský újezd by těžko hledal náhradu. „Buď prales, nebo národní park, ale tam vám nikdy nedovolí točit,“ dodává.

Když se dítě setká s krutostí

Filmová adaptace Nabarveného ptáčete nemá být válečným snímkem, ale příběhem o osamoceném setkání dítěte s krutostí a násilím. „Je to film, kde se musí přemýšlet, klást si otázky a hledat odpovědi musí každý sám,“ upozorňuje budoucí diváky.  

Do hlavní role židovského chlapce obsadil Petra Kotlára z Českého Krumlova. Na plátně se objeví také zahraniční hvězdy – Stellan Skarsgård či Harvey Keitel coby katolický kněz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Snímek v koprodukci České televize se natáčí černobíle. „Najednou barvy zmizí a vám zůstane jen svět v černobílé verzi, to je krásná abstrakce,“ pochvaluje si kameraman Vladimír Smutný.  Navíc nevzniká digitálně, ale klasickou metodou, což po filmařích vyžaduje pečlivé zvažování záběrů. „Je nutné být neustále v tenzi, je to náročné, abych byl upřímný,“ přiznává Marhoul.

Tuzemské premiéry se diváci dočkají pravděpodobně v září příštího roku.