Žabovřeská ulice se o víkendu uzavře. Objížďka povede přes Kamenomlýnský most

Řidiči o víkendu neprojedou Žabovřeskou (zdroj: ČT24)

Řidiči o víkendu neprojedou brněnskou ulicí Žabovřeská. Od soboty do neděle budou u dopravně vytížené cesty probíhat geologické průzkumy v souvislosti s výstavbou Velkého městského okruhu. Doprava proto povede ulicemi Veslařská a Pisárecká a přes otevřený Kamenomlýnský most, který je za normálního dopravního režimu uzavřen.

Od sobotního poledne do nedělních 14:00 budou v korytě řeky Svratky probíhat průzkumné práce. Takzvané beranící pokusy předcházejí další části budování Velkého městského okruhu, při které se má současná dvouproudová silnice rozšířit na čtyřproudovou. Cesta je z jedné strany ohraničená řekou, z druhé strany tramvajovou tratí a vysokou skálou.

„Průzkum, jak se půjde dostat do koryta Svratky, se bude dělat po sedmdesáti letech. Při stavbě budeme potřebovat manipulační prostor. Jednoduše řečeno, chceme zúžit koryto řeky,“ řekl pro ČTK ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Koryto Svratky se proto zúží dočasnými stěnami.

Infografika: Žabovřeská se o víkendu uzavře řidičům
Zdroj: ČT24

Kvůli uzavírce se otevře Kamenomlýnský most, který při běžném provozu slouží jen jako cyklostezka a parkoviště. Objížďka z mostu poté povede Veslařskou a Pisáreckou do Pisáreckých tunelů. Řidiče tak objízdná trasa povede po protější straně řeky. Kamenomlýnský most využijí silničáři i po jeho znovuzavření. V pondělí z něj spustí plovoucí ponton, který využijí pro další geologické průzkumy.

První etapa stavby Žabovřeská začne v polovině léta od křižovatky s Kníničskou směrem do Pisárek. Auta budou jezdit v každém směru jedním pruhem. Před zahájením prací musí silničáři nejprve získat stavební povolení a vybrat zhotovitele.