Robot pomáhá při léčbě rakoviny. Onkologové pořídili nový přístroj na odstranění nádorů

V Brně operují onkologické pacienty s pomocí robota (zdroj: ČT24)

Operovat nádory pomocí robota začali lékaři v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Robotické operace se v České republice provádí už od roku 2005, aktuálně využívá robotické operace devět nemocnic. Na jižní Moravě jde ale o jediný přístroj.

Řez nevede ruka chirurga, ale rameno robota. Operující lékař ho ovládá vsedě opodál. Jedná se o způsob odstraňování nádorů, který nově provádí Masarykův onkologický ústav v Brně. První operaci má již nový přístroj za sebou.

„Před každou operací má člověk strach nebo určitou míru obavy, ale když jsem srovnal všechna pro a proti, tak jsem byl rád, že jsem měl možnost takovou operaci podstoupit,“ řekl pacient Svatopluk Nehyba. Robota za více než 60 milionů korun dnes viděl poprvé pořádně.

Pro primáře urologie, který operaci vedl, to nová zkušenost nebyla. Za sebou má dva tisíce takových operací. Začal s nimi už před jedenácti lety. „Seznámili nás s principem přístroje, potom byly dvě operace na seleti a pak jsme šli na lidi. Ale měli jsme na to čas a byli jsme vyoperovaní,“ vzpomíná primář Oddělení urologické onkologie Jan Doležel.

Při robotické operaci je potřeba jen jeden chirurg. U té klasické by museli být tři. Operatér joystickem ovládá tři ramena robota s pracovními nástroji, zákrok sleduje v desetinásobném zvětšení. Aby nedošlo během operace k technickým komplikacím, může robot pracovat deset minut bez přísunu jakékoliv energie.

Robotické zákroky jsou pro pacienta také šetrnější. „Zvládají rozsah pohybu větší, než je pohyb chirurgovy ruky, a to vše vede k maximální šetrnosti, ke snížení krevních ztrát, ke kratší době rekonvalescence a hospitalizaci pacientů,“ řekl přednosta Kliniky operační onkologie Roman Šefr.

Ve světě se robot běžně používá i pro operace neonkologických onemocnění, jako je tříselná kýla nebo operace žlučníku. „Úspěšnost operací je vysoká. V některých zemích se například rakovina prostaty operuje z 90 procent roboticky. U nás tento postup využíváme asi v polovině případů. Čísla ale budou narůstat, což samo o sobě vypovídá o vysoké úspěšnosti,“ doplnil Šefr. V Brně přístroj lékaři využili už při pěti operacích.