Ze závislosti pomohli dvěma stům lidí. Terapeutická komunita v Kyjově slaví 19 let

Terapeutická komunita Krok slaví 19 let (zdroj: ČT24)

Za téměř dvacet let práce pomohli terapeuté v kyjovském zařízení Krok 200 klientům závislým na drogách, alkoholu nebo hazardních hrách. Úspěšnost léčby v této terapeutické komunitě je přitom skoro 90 procent. Podobné komunity fungují na jihu Moravy jen tři, drogově závislých jsou přitom asi tři tisíce.

Monika Mikulová přišla do komunity, když jí nebylo ještě ani osmnáct. Za sebou měla roky užívání drog. Začala nevinně cigaretami, ale přes marihuanu se dostala až k pervitinu. „Pořád jsem mamce musela lhát, že potřebuju peníze do školy, na obědy. Pak jsem začala i krást, rozprodávala jsem doma věci,“ svěřila se Mikulová.

Pak si ale řekla dost, a dostala se do terapeutické komunity v Kyjově. „Do drog unikají, zdůrazňuji: unikají. Nikdo z nich nebral drogy tak, že ,hurá, do toho se mi chce‘. Závislost je nemoc, jejíž vznik podmiňuje spousta věcí od genetiky. Nejdůležitější je ale prostředí, okolí, a události, které se staly,“ řekl hlavní terapeut Milan Čamlík.

Kromě skupinových terapií, které klientovi postupně pomůžou změnit pohled na sebe samotného i okolní svět, pomáhá také vidět ty, kterým se závislosti podařilo zbavit. „Bylo to fakt kruté, vůbec jsem nepočítala, že to bude tak bolet. Spoustu dní jsem tady probrečela, ale když si na to vzpomenu, stálo to za to. Jinde bych takovou možnost neměla,“ přiznala Monika.

Infografika: Terapeutické komunity na jihu Moravy
Zdroj: ČT24

V kyjovské komunitě se momentálně léčí dvanáct lidí. Dvacetiletý Filip a dvaadvacetiletý Luboš brali pervitin. „Prostě dluhy, už jsem nevěděl, kudy kam. Trestní příkazy a už jediná možnost byla se zachránit, abych úplně neodpálil mozek,“ řekl Luboš, který pervitin užíval více než sedm let.

V průběhu terapie se Filip i Luboš starají o údržbu domu, ale také o zahradu. Za tu dobu, co jsou tady, přičichnou ke zhruba desítce profesí včetně uměleckého kovářství. Klienti pracovali třeba i na sochách ze šrotu, které je vlastně symbolizují. Části, ze kterých jsou sestavené, byly původně na vyhození. Stejně jako klienti, když sem přišli.

Monika přitom odchází s plány, které ji nikdy dřív nenapadly. „Vysokou školu bych chtěla vystudovat v oboru bytový architekt. Takových maličkostí okolo bytového designu jsem si vždycky všímala a těším se, až to dokážu.“

Podobné komunity fungují jen na jihu Moravy tři. Kraj je dlouhodobě podporuje částkou od jednoho a půl do dvou milionů korun. K tomu získávají dotace od ministerstva práce a sociálních věcí a ze svých dávek si je platí také sami klienti.