Mladí hudebníci si zahrají s filharmonií. Začíná festival Mozartovy děti

Mladí hudebníci si zahrají s filharmonií (zdroj: ČT24)

Zpřístupnit hudbu mladým se snaží festival Mozartovy děti, který Filharmonie Brno spolupořádá už devátým rokem. První velký koncert mají hudebníci za sebou. Cílem je nalákat děti i školáky do světa hudby a umožnit nadaným mladým hudebníkům zahrát si s orchestrem před plným sálem.

Jako rozpustilého a mnohdy obscénního vtipálka viděl režisér Miloš Forman hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta. Temperament skladatele se projevil už v mládí, třeba při koncertě v brněnském divadle Reduta. Tehdy jedenáctiletý Mozart si stěžoval, že trumpetisté pokazili v klavírním doprovodu party, a tak brněnští hudebníci vstoupili do dějin.

Mistrovo jméno se jižní Moravou nese i nyní. Brněnská filharmonie na festivalu Mozartovy děti posadila vedle svých profesionálních hráčů žáky uměleckých škol. „Děti a mladí hudebníci jsou pečlivě vybráni učiteli nebo řediteli základních uměleckých škol. Je to několikakolový výběr, po kterém se dostanou do péče našim filharmonikům,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

„Sedět mezi zkušenými muzikanty v celém orchestru je naprosto super,“ svěřil se mladý klarinetista Tomáš Průcha. Kromě zkušenosti z velkého pódia mohou hudebníci získat nová přátelství a třeba i uznání od mnohem zkušenějších kolegů. „Já je tedy obdivuju, musím je jenom chválit. Zatím ve všem reagují fantasticky,“ potvrdil vedoucí klarinetové skupiny Emil Drápela.

  • 12. června: Koncert dětských sólistů s Filharmonií Brno v Besedním domě
  • 12.–15. června: Kreativní hudební dílny pro děti
  • 15.–17. června: Koncert nejlepších souborů ZUŠ na náměstí Svobody

Velké finále se uskuteční od 15. do 17. června na brněnském náměstí Svobody. Filharmonie tak cílí i na získání nových talentů. Nadané hudebníky může zkušenost z velkého pódia zlákat k profesionální kariéře. Jestli se ale přiblíží kvalitám Wofganga Amadea, bude už jen a jen na nich.