Rozpadne se brněnská koalice? Opoziční ČSSD již jednala s ANO

Spory na brněnské radnici mezi ANO a KDU-ČSL vyvrcholily do té míry, že hrozí rozpad dosavadní koalice. V ní jsou zastoupeny také Žít Brno a SZ. Brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil uvedl, že už proběhla i první jednání o možné účasti sociálních demokratů na nové brněnské vládě. Iniciovali je podle něj právě zástupci hnutí ANO.

Pospíšil zatím nechce odhadovat, co další schůzky přinesou. „Oficiální jednání budou ve čtvrtek, pak budeme vědět více,“ řekl. Doplnil však, že by do nich neměl zasahovat bývalý primátor Roman Onderka. Právě on byl důvodem, proč nechtělo ANO po volbách jednat o koalici se sociálními demokraty.

O možném pádu koalice kvůli sporům mezi ANO a KDU-ČSL informoval s odvoláním na primátora Petra Vokřála (ANO) deník Mladá fronta DNES.

Primátor potvrdil, že uvažuje o spojení s ČSSD. „Měli jsme to udělat už před půlrokem. V řešení klíčových problémů jsme se moc neposunuli. Buď najdeme v krátké době shodu, nebo budeme muset přemýšlet o setrvání v koalici,“ sdělil MfD Vokřál.

Oficiální jednání ještě nebyla

Informace o hrozícím pádu koalice mají i lidovci. „Otevřeně jsme se na radě zeptali, zda je pravda, že ANO nabídlo koalici ČSSD bez nás a bez zelených. Primátor nám odpověděl, že se to tak nedá říct a že je to fáma. My nejednáme s nikým a uvidíme, co nastane,“ řekla primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Martin Ander ze Strany zelených zase uvedl, že celá záležitost na něj působí jako hra ze strany sociální demokracie. „Jak pomocí různých nabídek a pobídek vmanipulovat tu koalici do stavu totální rozhádanosti,“ vysvětlil. Strana zelených by do nové koalice nejspíš nezapadla. Spíš se spekuluje o spojení hnutí ANO, ČSSD a Žít Brno. V zastupitelstvu by měli třicet hlasů z pětapadesáti, tedy stejně jako současná čtyřkoalice.

Situace se může vyvíjet velmi rychle. Zatímco včera ještě skutečně žádná oficiální jednání nebyla, zítra večer už bude situace jiná. Zástupci z hnutí ANO se totiž sejdou se svými kolegy z ČSSD. Pospíšil k tomu uvedl, že si nyní kladou otázky, jak by to mělo celé vypadat nebo kolik by chtěli náměstků. „My víme všechno poměrně dobře, ale je to téma spíše na jednání s ostatními,“ dodal.

Problém: Holding městských firem

Koalici hrozil pád už v závěru loňského roku. Hnutí ANO totiž nebylo spokojené se svým radním Tomášem Kratochvílem, který měl na starosti vznik holdingu městských firem. Požadovalo proto jeho odvolání z rady.

Proti tomu se však lidovci postavili a tvrdili, že s Kratochvílem nemají problém a záležitosti ať si ANO vyřeší uvnitř hnutí. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad, on pak nakonec sám rezignoval. Koaliční partneři tehdy jednali s jinými stranami o vzniku nové koalice, avšak shodně tvrdili, že je pro ně prioritou zachování té současné. To se nakonec podařilo.

Pro hnutí ANO jsou městské firmy, které zaměstnávají tisíce lidí a protečou jimi ročně miliardy korun, velkým tématem. Před rokem tehdejší lídr kandidátky Petr Vokřál sliboval, že z jejich vedení odstraní politiky, o rok později ale svá slova zmírnil s tím, že i politik může být odborníkem.