Plísně ohrožují jihomoravské vinohrady

Bořetice, Lednice - Boj o záchranu letošního ročníku začal pro jihomoravské vinaře. Mimořádně deštivé počasí totiž vytvořilo podmínky pro plísně, které révu napadají. Nebezpečná může být i hniloba. Pokud vinaři nestihnou včas a účinně vinice postříkat, jejich úroda bude ohrožena.

Jen samé špatné zprávy zatím vinařům přineslo počasí roku 2010, po nebezpečně krutých únorových mrazech se totiž dočkali nadprůměrně mokrého začátku léta. Jen v Bořeticích spadlo za květen stejně srážek co běžně za půl roku. S prudkým oteplením tak Vinohrady zaútočily plísně. „Mimo pernospory se objevila i botritida, která bývá většinou až na vyzrálých hroznech někdy na podzim. Letos napadala už i květy a listy,“ shrnuje smutnou bilanci Libor Budín, technolog bořetického vinařství Jedlička a Novák.

Révová plíseň může buď ovlivnit konečnou kvalitu plodů nebo rostliny dokonce nevratně poškodit. Jedinou obranou může být postřik, pokud je aplikovaný včas a v dostatečném množství. V běžném roce vinaři stříkají vinice před květem jednou, v roky horší dvakrát a letos museli s postřiky vyjet už potřetí. Nezvyklou situaci tak poznali i prodejci zemědělských přípravků. „Vinaři požadují kurativní přípravky a systemické přípravky. Jejich spotřeba narostla o dvacet až třicet procent od minulého roku, stříkají opravdu více, než bývá obvyklé,“ řekl Petr Dohnálek z Agroartikelu Velké Němčice.

Vinaři a odborníci o letošní úrodě vína (zdroj: ČT24)

Na to, jak jejich chlouba letošní rány počasí ustála, si ale vinaři budou muset ještě počkat. „Rozhodující bude vývoj především měsíců po kvetení, takže červenec, srpen a začátek září, kdy se bude vidět, jak na tom vegetace je,“ vysvětluje vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendlovy univerzity Pavel Pavloušek.

Naděje mohou vinaři vkládat do vzpomínek na rovněž povodňový a deštivý rok 1997, tehdy na tom počasí i vinohrady byly podobně. Slunečný konec léta ale nakonec úrodu zachránil.