Obyvatelé Brna-Jihu budou diskutovat o odtržení

Brno- Přinese nám odtržení od Brna více výhod nebo nevýhod? Máme se bát, nebo není čeho? I tak se před blížícím se referendem ptají obyvatelé brněnských čtvrtí Dolní Heršpice a Přízřenice. Dnes se s nimi o své zkušenosti podělí zástupci dalších obcí, které už osamostatněním prošly.

Želechovice, Držovice a Pavlovice u Kojetína. Tři obce, které donedávna byly součástí jiných měst, ale podařilo se jim osamostatnit. Jejich starostové se  sejdou s obyvateli Dolních Heršpic a Přízřenic a pokusí se odpovědět na jejich otázky ohledně osamostatnění. „Chceme lidem ukázat, že na tom nic není, že i malá obec může fungovat bez problémů,“ vysvětluje důvod setkání jeho organizátor, mluvčí občanského sdružení Samostatný Jih Pavel Reich.

Na schůzku přijdou i zástupci dalších dvou obcí, Ostopovic a Moravan. Ty jsou velikostně srovnatelné s obcí, která by odtržením obou čtvrtí od Brna mohla vzniknout. Zároveň sousedí s Brnem a mají spoustu zkušeností s tím, jak život na okraji města vypadá. „Ostopovice jsou v přesně opačné pozici než my. Brno je už léta láká, aby se k městu připojily, a Ostopovice pořád odmítají,“ dodává Reich.

Dolní Heršpice a Přízřenice se letos na jaře rozhodly uspořádat referendum o osamostatnění, protože nesouhlasí s plány Brna na výstavbu nových domů v jejich blízkosti. Termín referenda je určený na neděli 12. září. Do té doby chtějí město i občanské sdružení uspořádat několik informačních schůzek, na kterých se pokusí obyvatele obou čtvrtí přesvědčit o důvodech pro, respektive proti odtržení.

Proti odtržení se ostatně začínají stavět i někteří občané. Založili druhé sdružení, Občané proti odtržení, a chtějí osamostatění čtvrtí zabránit. „Na  schůzku určitě přijdeme. Sehnali jsme spoustu důležitých informací, které by lidé měli vědět. Osamostatnění by pro nás bylo výrazně nevýhodné,“ shrnuje názory nového sdružení jeho předseda Josef Burian.