Analogové vysílání v Brně brzo skončí

Brno - Už za tři měsíce se nad Brnem rozprostře analogová tma. Oba brněnské televizní vysílače od 30. září přestanou vysílat analogový signál a divákům tak nezbude než přeladit na ten digitální. Ode dneška proto začíná rozsáhlá informační kampaň, do které budou zapojeni i jednotliví starostové a starostky městských částí.

Dva brněnské vysílače, Hády a Barvičova, zatím vysílají analogově i digitálně. Ale už jen do 30. září. Pak definitivně skončí jedna éra v televizní historii - analogovému signálu v jihomoravské metropoli odzvoní. Nahradí jej ten digitální, modernější, kvalitnější a schopný na stejných frekvencích vysílat více kanálů. „Podle aktuálních průzkumů, které máme k dispozici, se to týká řádově asi 24 % obyvatel, kteří ještě využívají analogové televizní vysílání. Ostatní už digitální signál přijímají,“ popisuje Zdeněk Duspiva, národní koordinátor digitalizace.

Zejména těmto lidem bude v následujících měsících určená široká kampaň, která má na změnu všechny připravit: letáky do schránek, telefonní infolinka, internet a dokonce informační vůz v ulicích. Speciální nabídku pak digitalizační tým připravil pro seniory a zdravotně postižené. „Pomůžeme jim formou informačních center, formou možnosti osobní bezplatné technické asistence, případně seminářů a dalších věcí,“ vyjmenovává Duspiva.

Rozhovor s národním koordinátorem digitalizace Zdeňkem Duspivou (zdroj: ČT24)

Informační linka         k digitalizaci

800 90 60 30

Právě u seniorů a lidí se zdravotním postižením se očekávají největší problémy. Přídavné zařízení, které digitální signál převádí na signál čitelný pro starší televizory, tzv. set top box, si totiž řada z nich nedokáže sama nainstalovat. Ty pak může doma navštívit asistent a se vším jim pomoct.

I většina brněnských městských částí se už musela vypořádat s digitálním signálem. Například v Novém Lískovci se to týkalo stovek městských bytů, které bylo potřeba digitálně připojit. „Museli jsme svým způsobem připravit společné televizní antény obecních bytů, které spravujeme,“ potvrzuje Jan Privarčák (nez.), místostarosta Brna - Nového Lískovce. „Co se týče ostatních bytů, které nejsou obecní, tam to většinou řeší družstva, případně společenství vlastníků jednotek a dost často to řeší kabelovou televizí nebo internetovým poskytovatelem.“

Signál České televize, který bude v září odpojen, poznají diváci podle známých čtverečků ve spodní části obrazovky. Změna se zatím týká jen Brna, zbytek jižní Moravy bude analogově vysílat do konce června příštího roku. Celá Česká republika bude digitální uprostřed roku 2012.