Rekonstrukce v nepravý čas

Kroměříž - Velké rozpaky provázejí start rekonstrukce kanalizace na druhém největším náměstí v Kroměříži. Riegrovo náměstí bude po oba letní měsíce uzavřeno a načasování opravy se nelíbí hlavně obchodníkům. O tržby přijdou na vrcholu sezóny hlavně sezónní prodejci, rozkopaná a pro auta uzavřená ulice se promění v mrtvou zónu.

„Zboží je navezené, řekli nám to samozřejmě pozdě, člověk se ani nestačil přizpůsobit. Nájem nám nesnížili, půjdeme do mínusu,“ říká majitelka obchodu s textilem Anna Bauerová. Rozpaky neskrývá ani majitel vyhlášeného zmrzlinového stánku Ahmedi Sedat. „Já dělám jenom přes sezónu, to asi zkrachuji doslovně,“ říká a jedinou naději vidí v nalezení nového prodejního místa poblíž kroměřížského Velkého náměstí. Investorem stavby je radnice a ta má pro termín své vysvětlení. „Nejde to udělat v jiný termín. V zimě a na jaře to nedovolí promrzlá zemina, na podzim to zase ohrožují obalovny, které skončí s prvními mrazíky. Skutečně zbývá jedině léto,“ vysvětluje Miloš Malý, starosta Kroměříže.

Vodovod na Riegrově náměstí má už svá nejlepší léta za sebou. Jen za poslední dva roky tady vodaři řešili bezmála 30 havárií a tak stará „polská“ litina musí ze země pryč. Chodníky přes rozkopané náměstí zůstanou průběžně průchozí, to znamená že turisté by se přes náměstí měli dostat až k hlavní památce ve městě – Arcibiskupskému zámku. „Pokud turista půjde s mapkou, určitě se dostane tam, kam potřebuje,“ tvrdí starosta Miloš Malý.

Každý termín je špatný, říká starosta Kroměříže Miloš Malý (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Radnice nám to řekla v předstihu a bylo nám vysvětleno, že tento termín je skutečně jediný možný,“ neztrácí pochopení zámecký kastelán Martin Krčma.

Nakolik letní uzávěra Riegrova náměstí odradí turisty a zdecimuje obchodníky, to bude známo na konci srpna. To by rekonstrukce vodovodu měla skončit.