Lídři KDU - ČSL a ČSSD dohodli společnou koalici na kraji

Brno- Jednání sociálních demokratů s lidovci trvalo asi dvě hodiny. Výsledek je sice nekonkrétní, ale pro možnou budoucí koalici optimistický. Obě strany se dohodly, že v úvahu nyní připadá pouze vzájemná dvojkoalice. Hejtman Michal Hašek potvrdil, že je ochoten jednat o třech podmínkách, které KDU-ČSL předložila a bude se je snažit vyřešit.

Zajímavé bude zejména, jak se strany domluví na realizaci konkrétních projektů, financovaných z úvěru od Evropské investiční banky. Tam lidovci chtějí některé projekty přehodnotit. Konkrétní veto ale zatím nepadlo. Experti obou stran budou v následujících dnech procházet celý seznam projektů a přehodnotí, jestli není možné některý vypustit. „Alokaci prostředku sice schválil i celý klub zastupitelů KDU-ČSL, ale je to už rok a půl a i my chápeme, že situace se mohla změnit,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Které projekty půjdou z kola ven, zatím není jasné. Mohla by to být například curlingová hala, která má stát u brněnského Gymnázia Matyáše Lercha, nebo Archeopark v Pasohlávkách. „Toto jsou ale jen typy projektů, neznamená to, že jsme proti těmto konkrétním stavbám,“ upozornil krajský předseda lidovců Stanislav Juránek.

Téměř jisté naopak je, které projekty už jednání neohrozí. „V rámci prvního kola čerpání dotací už výstavba některých projektů začala a jen obtížně by na tom šlo něco změnit. Jsou to například některé silnice,“ vysvětlil předseda krajského finančního výboru Zdeněk Dufek.

Obě strany zatím vůbec neřešily personální otázky budoucí krajské vlády. Není také jasné, kdy nová koalice definitivně začne kraji vládnout. Oba vyjednávací týmy se totiž shodly na tom, že sestavování koalice nelze uspěchat. „Nejsou to dostihy, lepší je jednat třeba o několik týdnů déle a dohodnout se na řešení pro kraj nejlepším,“ řekl Hašek.

Původní koalice ČSSD - ODS definitivně skončila 17. června, kdy radní za ODS odevzdali rezignační dopisy. Novou většinovou koalici chce hejtman Hašek sestavit během prázdnin.