Parkování před Janáčkovým divadlem je minulostí. Vjezd zatarasily květináče

Brno - Nekontrolovatelnému parkování na ploše před brněnským Janáčkovým divadlem je konec. Město dnes nechalo u vjezdu i výjezdu postavit betonové květináče a na improvizované parkoviště se tak už nikdo nedostane. Plochu plánuje město osadit zelení.

Zdeněk Novák, mluvčí brněnských strážníků

Parkování před divadlem nebude možné vůbec. K důvodům k tomu vedoucím patří mj. nerespektování režimu zákazu vjezdu, resp. výjimky z něj uvedené, dále pak fakt, že plocha před divadlem je zdevastovaná.

Město řešilo problém s parkovištěm dlouhodobě. Značka u vjezdu totiž povolovala parkování s výjimkami divadla, i přesto ale na místě dennodenně stály desítky dalších automobilů bez povolení a hlavně bez zaplacení. Výjimky totiž divalo udělovalo i ústně, což strážníkům prakticky znemožňovalo motoristy pokutovat.

NO COMMENT - Vjezd k Janáčkovu divadlu brání betonové květináče (zdroj: ČT24)

Situaci mělo vyřešit vybudování podzemního parkoviště pod v současné době zdevastovaným prostorem. Městu se ale doposud nepodařilo sehnat investora. Plány už jsou pět let pouze na papíře. Také poslední snaha zajistit investora, který by dvoupatrové garáže za 400 milionů postavil, zkrachovala.

Podle brněnských strážníků je možnost parkování na ploše před divadlem nadobro vyloučena. „K důvodům k tomu vedoucím patří mimo jiné nerespektování režimu zákazu vjezdu, respektive výjimky z něj uvedené, dále pak fakt, že plocha před divadlem je zdevastovaná,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Zdeněk Novák.

Město: Místo parkoviště zeleň

„Město Brno nechce, aby na této ploše bylo parkoviště, ale chceme plochu více zazelenit, místo fontány zatravnit a mít otevřenou plochu pro veřejnost, nikoliv pro auta. Počítáme s tím, že na podzim dojde k zatravnění plochy kolem fontány,“ uvedl pro ČT mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.