Dvořákova Rusalka vznikla díky slavkovskému mecenáši. Na zámku ji připomíná výstava

Jižní Morava - Slavkov u Brna slaví stodesáté výročí zkomponování opery Rusalka. Nejslavnější dílo Antonína Dvořáka zaznělo o víkendu pod širým nebem na nádvoří slavkovského zámku. Právě tam mají návštěvníci možnost až do 18. listopadu navštívit výstavu, která vznik jedné z nejhranějších českých oper mapuje od počáteční korespondence s autorem libreta Jaroslavem Kvapilem, až po současné nejmodernější verze.

Opera Rusalka vznikla ve Vysoké u Příbrami, přesto ji ale se Slavkovem u Brna pojí pevné pouto. Poslední z rodu Kouniců vlastnící slavkovský zámek - hrabě Václav Kounic - byl mecenášem umění a švagrem Antonína Dvořáka. „Václav Kounic věnoval Dvořákovi stavbu bývalého ovčína ve Vysoké a Dvořákova rodina stavbu přebudovala ve vilu, která se dnes nazývá Rusalka,“ uvedla historička slavkovského zámku Vladimíra Zichová.

Lesní prostředí - stejně jako pohádky Andersena - se stalo Dvořákovi inspirací při tvorbě jeho nejslavnějšího díla. Údajnou múzou pak měla být budoucí druhá žena Václava Kounice Josefína Horová, která často Dvořáka s hrabětem doprovázela na lesních cestách po okolí.

Historik slavkovského zámku Vladimíra Zichová (zdroj: ČT24)

Romantické pohádkové dílo mělo premiéru v roce 1901 v Národním divadle a celá řada árií už od těch dob zlidověla. Snad nejznámější je árie Měsíčku na nebi hlubokém, nebo svatební sbor Květiny bílé po cestě. Mnoho společenských událostí doprovází polonéza ze druhého jednání opery.

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami nyní připravil pro slavkovský zámek výstavu, která vznik opery dokumentuje. „Výstava je premiérou a je uvedena ke 110. výročí zkomponování opery. Seznámíme se zde s pozadím vzniku opery, představí první interprety, také první návrhy kostýmů, modely kulis až po současné nejmodernější nastudování,“ dodala Zichová. 

Všichni návštěvníci Slavkova u Brna budou mít možnost výstavu navštívit až do 18. listopadu v běžných otvíracích hodinách zámku.

  • Tanec žínek autor: B. Maleček, zdroj: www.veslavkove.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1782/178191.jpg
  • Závěrečný ohňostroj autor: B. Maleček, zdroj: www.veslavkove.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1782/178192.jpg