S Václavem Hudečkem tráví v Luhačovicích prázdniny 18 mladých talentů

Luhačovice - Okna místního zámku jsou otevřena dokořán a když na chvíli ustane ruch z vedlejší silnice, jsou slyšet tóny houslí. Neklamné znamení, že Houslová akademie Václava Hudečka je v plném proudu. Letos už pošestnácté. Tentokrát do Luhačovic přijelo 9 mladých houslistek a stejný počet chlapců.

Až z Karlových Varů přijel do nejznámějších moravských lázní Marek Pavelec. O víkendu pod dohledem světoznámého virtuosa donekonečna piloval Sonátu A dur pro klavír a housle Césara Francka. Současný student plzeňské konzervatoře začal hrát na housle v 7 letech, tehdy jim dal přednost před zobcovou flétnou a udělal dobře. Vždyť slova chvály pro něj má i Václav Hudeček. „Ten chlapec hudbou žije. On ty noty pouze neodehrává, o hudbu se zajímá do hloubky. Zajímá ho, jak stejnou skladbu interpretují i jiní hráči, porovnává si své zkušenosti, přemýšlí o nich, koriguje případné nedostatky.To se mi na něm moc líbí,“ říká Václav Hudeček. „Mistr se tak nerýpe v detailech jako jiní pedagogové. Takže když si v té skladbě najdu něco, co se mi líbí, udělám to trochu jinak a není to úplně od věci, tak mi to tam nechá," pochvaloval si dvacetiletý Marek Pavelec.

Před 16 lety začínala akademie nenápadně, pro pár houslistů. Teď už je to vyhledávané zpestření lázeňské sezóny v Luhačovicích, protože na programu je 8 koncertů letošních studentů i absolventů z minulých ročníků. A navíc, očekávaným bonusem je pokaždé vystoupení patrona akademie – Václava Hudečka.

Václav Hudeček o svých studentech (zdroj: ČT24)

Letos do Luhačovic přijeli studenti od 11 do 22 let. Vůbec nejmladší účastnicí je jedenáctiletá Pavla Tesařová z Řevnic u Prahy. Ta s o rok starším Filipem Zaykem zkoušela duet a oba na otázku, proč zrovna takto tráví prázdniny, dokázali odpovědět s až nečekanou upřímností. „Protože mi to dělá radost. Cvičím proto, abych to uměla a hlavně mě to baví,“ pronesla po krátké pauze Pavla. O rok starší Filip má taky jasno o své budoucí kariéře.  „Chtěl bych být jednou slavný český houslista,“ řekl se smíchem. Letošní akademie ale není jen hudební dril, dětem samozřejmě zůstane spousta času na průzkum samotných Luhačovic a jejich okolí.