Za útok na soudce, po němž hodila mobilem, hrozí ženě až čtyři roky vězení

Brno - Brněnští policisté obvinili pětadvacetiletou ženu, která před sedmi týdny hodila svým mobilem po soudci. Reagovala tak na trest, který soudce uložil jejímu příteli. Žena je stíhána pro přečin násilí proti úřední osobě. Hrozí jí trest až čtyři roky odnětí svobody.

Incident se odehrál v soudní síni Městského soudu v Brně 8. září 2010 při vyhlašování rozsudku nad bývalým pracovníkem brněnské cizinecké policie Zdeňkem Dulínkem. Soudci ho uznali vinným z braní úplatků. Za to, že měl za několikatisícové provize prodlužovat Ukrajince Oleně Beley legální pobyt v ČR, ho senát odsoudil, zatím nepravomocně, k dvouletému vězení.

Bezprostředně poté, co předseda senátu Martin Vrbík přečetl výši trestu, přítelkyně Zdeňka Julínka Denisa Osovská, která stála v místě pro veřejnost, vylovila z kabelky mobilní telefon a mrštila jím po představitelích soudního senátu. Netrefila se, soudce ji ale okamžitě legitimoval a událost začala brzy vyšetřovat policie.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Nečekaný incident, který přerušil vyhlašování rozsudku, je v českém soudnictví poměrně ojedinělý. Málokterý soudce si vzpomíná, že by někdo v soudní síni po soudcích něčím vrhl. „Samozřejmě jsme se spolu s přísedícími lekli. Něco takového jsem ani já ani nikdo z kolegů dosud nezažil,“ vzpomínal na moment překvapení soudce Martin Vrbík.

Osovská si za svým činem stojí. Na dotaz České televize v e-mailu uvedla: „Mobil jsem hodila, jak je asi zřejmé, kvůli neadekvátnímu rozsudku, který byl podle mě způsoben medializací případu, protože mi nepřijde normální, aby šel netrestaný člověk na 2 roky do vězení pro 15 000 Kč.“

Žena, která přišla k soudu podpořit svého přítele, se tam zřejmě bude muset vrátit, tentokrát nedobrovolně v roli obžalované. Zdeňku Dulínkovi běží lhůta, ve které se chce proti rozsudku bránit odvoláním. Policie ho propustila záhy poté, co se v pořadu Reportéři ČT odhalilo podezření z jeho korupčního jednání.