Svatomartinské opět zlomí rekord a nově míří i do Japonska

Jižní Morava - O tom, která vína budou moci letos užívat název Svatomartinské, rozhodovali na středu odborní komisaři ve Valticích. Prestižní logo s jezdcem na koni se opět objeví na rekordním počtu lahví s mladým vínem, a to i přesto, že letošní úroda vinaře jinak příliš nepotěšila. Komisaři nakonec po dvou dnech vybrali celkem 238 různých druhů svatomartinského od devadesáti vinařů. Čtvrtina přihlášených vzorků podmínky k získání prestižní známky nesplnila. Polovina úspěšných vín bude bílá, mezi nimi převažuje se 74 vzorky odrůda Müller thurgau. Ve své svatomartinské premiéře uspěla i odrůda Muškát moravský, tu budou moci spotřebitelé ochutnat v jednadvaceti různých variantách.

Nízká úroda hroznů jako by se vůbec neprojevila na zájmu vinařů o známku Svatomartinské. 11. listopadu se tak do prodeje dostane až patnáctinásobné množství vína než při pět let staré premiéře etikety s jezdcem, který místo sněhu přiváží mladé víno. „Přihlásila se více než stovka vinařů, komise budou hodnotit celkem tři sta deset přihlášených vzorků vín, což je naprosto rekordní počet,“ je se zájmem vinařů spokojený ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Aby měl spotřebitel jistotu, že značka, jejíž marketingová hodnota nyní dosahuje desítek milionů korun, bude i zárukou kvality, odborníci každé víno podrobí přísné zkoušce. Přibližně patnáct procent vzorků při ní neprojde. „Svatomartinské víno by mělo být pěkně ovocné, mít krásnou ovocitou vůni a v chuti by mělo být harmonické,“ shrnuje základní podmínky úspěchu jeden z porotců Marek Šťastný.

Vinař Stanislav Novák z Bořetic o kvalitě letošního vína (zdroj: ČT24)

Vinaři, kterým prestižní známku komise „přiklepla“ už minulý týden, v těchto dnech začínají Svatomartinské víno lahvovat. Náročná příprava zaměstnala i vinařské technology. Kvůli špatnému počasí mají totiž letošní vína vysoký obsah kyselin. „Vždycky bude záležet hlavně na sklepmistrovi, jak si s hrozny poradí ve sklepě. Kyselinky se dají odbourat, a proto věřím tomu, že i letošní ročník se kvalitou vyrovná tomu loňskému,“ říká vinař Stanislav Novák z Bořetic.

Svatomartinské letos poprvé pronikne i za hranice Evropy, nejlepší vzorky se už 11. listopadu představí také v Japonsku.

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je určené k rychlému vypití. Může být bílé, červené i růžové. Typické je pro svou lehkou a svěží chuť s výrazným ovocným charakterem. Obsahuje méně alkoholu. Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svátku svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.

  • Svatomartinské víno zdroj: Národní vinařské centrum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2014/201399.jpg
  • Svatomartinské víno autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201436.jpg