Staročeské adventní mše - roráty - znovu rozeznívají předvánoční kostely

Hodonínsko - Do moravských kostelů se vracejí staročeské roráty. Mariánské adventní mše, jež nemají nikde jinde v Evropě obdobu, rozezpívaly také kostel svatého Ondřeje v Blatnici pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku. Tento zvláštní druh mše, které vévodí liturgické zpěvy, přilákala do kostela také spoustu školáků.

Čtvrt hodiny před sedmou hodinou ranní do kostela vešel průvod dětí s hořícími loučemi. Tak vypadá tradiční úvod této předvánoční mše. Roráty jsou považovány za vzácné bohatství tuzemské kultury. Nejstarší doložené prameny je datují už do doby Karla IV. Mše, v níž nad mluveným slovem dominuje hlavně zpěv, potlačila josefinská reforma v 18. století a až v současnosti dochází k nesmělým pokusům o jejich obnovení.

Co jsou to roráty?

Roráty (z latinského rorate - „rosu dejte“) představují specifickou podobu ranní mariánské mše v adventním období. Typické české liturgické zpěvy, které rorátní mši doprovázejí, nemají nikde jinde v Evropě obdobu. Původ rorátních mší lze hledat v době vlády Karla IV.

Blatnický farář Zdeněk Stodůlka o předvánočním období (zdroj: ČT24)

Nikde jinde v Evropě nemají roráty obdoby, jsou výhradně českou duchovní specialitou. „Česká národ, zvlášť tady na Moravě, rád zpívá nejen v kostelích. Proto si v době adventu dokázal mše takto ozvláštnit,“ myslí si blatnický kněz Zdeněk Stodůlka. Dříve  byly roráty v době adventu každodenní záležitostí, dnes se v kostele objevují jen jednou za týden. „Nechceme vše obnovovat skokem, ale pomalu. Proto jsme zatím vybrali jen jeden den v týdnu,“ uvedl kněz.

Zazpívat si do blatnického kostela dnes ráno přišla také spousta malých školáků. Farář měl z jejich hojné přítomnosti radost. Děti neodradila ani nutnost vstát z vyhřáté postele do mrazivé zimy brzo ráno. „Mně to vstávání nevadí, protože věřím v Boha,“ svěřila se osmiletá Viktorie Martínková.

Místní kněz dbá na duchovní předvánoční přípravu a opakovaně dětem vysvětluje smysl vánočních svátků. „Zamysli se nad tím, co prožíváš, jak si ten svůj život žiješ, a třeba nabídni aktivně sám sebe, abys pomohl jiným,“ kázal Zdeněk Stodůlka dětem během mše.

Po necelé hodině mše skončila. Na děti čekala ve farním klubu připravená snídaně. Vše stihly bez problémů a krátce před osmou hodinou mohly vyrazit do školy v těsném sousedství kostela v Blatnici pod Svatým Antonínkem.