Odstraňování následků havárie drážních cisteren potrvá dny

Brno - Dnes pokračuje odstraňování následků havárie dvou drážních cisteren a dalšího nákladního vozu, které včera vykolejily na vlakovém nádraží v Brně -Maloměřicích. Při nehodě, při níž vznikla podle odhadů Drážní inspekce škoda tři a půl milionu korun, nebyl nikdo zraněn. Zablokovala se však doprava osobních vlaků i mezinárodních spojů, které místem budou i v následujících dnech jezdit kyvadlově po vedlejší koleji.

Převrácené cisterny se podařilo odstranit již včera po deváté hodině večer, dnes zbývá na kolejích ještě jeden vůz. „Nehoda se bude odstraňovat ještě několik dní. V současné chvíli je na trati ještě jeden převrácený vůz a začíná se s opravou kolejového svršku,“ popsal dopoledne situaci na vlakovém nádraží v Brně-Maloměřicích mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Výstavba nové trolejové brány je tak drahá, že na ni musí vypsat výběrové řízení. Než se postaví nové trolejové brány, budou muset vlaky po opravených kolejích projíždět setrvačně bez pantografu a nevyýše rychlostí 30 kilometrů v hodině.

Inspektoři také zahájili šetření příčiny nehody. Podle prvního odhadů praskla výhybka, která měla za následek „rozdvojení“ vlaku. Lokomotiva jela po jedné koleji a cisterny a další náklad, který táhla, vyrazila podle Drápala na druhou kolej.

NO COMMENT: Odstraňování následků havárie drážních cisteren (zdroj: ČT24)

„Budeme proto provádět šetření, zda nedošlo k systémovému selhání. Musíme revidovat kontrolní deníky, v jakém stavu výhybka byla, kdo ji kdy kontroloval a zda nebyla nahlášena její závada, kterou někdo neopravil,“ dodal vrchní inspektor Drážní inspekce Josef Dvořák.

Neštěstí se stalo v sobotu večer přibližně čtvrt hodiny po 22. hodině. Těžké vykolejené cisterny, které se převrátily na bok a při tom zlikvidovaly vše kolem sebe, zabrzdily také osobní vlak, v němž cestovali lidé ve směru z Vranovic do Tišnova. Naštěstí se při nárazu nikomu nic nestalo. Nebyl zraněn ani žádný ze zaměstnanců drah.

V Brně-Maloměřicích havarovala drážní cisterna
Zdroj: ČT24/Drážná inspekce