Telefonní automaty ukrývaly bohatství

Brno - I když je to téměř neuvěřitelné, mobilní telefony ještě zdaleka nevytlačily veřejné telefonní automaty na smetiště dějin. Své o tom ví trojice zlodějíčků, kteří takto za měsíc ukradli drobné mince v hodnotě šedesát tisíc korun. Když nebyly k dispozici telefonní automaty, lupiči vzali zavděk alespoň restaurací. Policie povedené trio zadržela na konci týdne.

Policisty na stopu zlodějů přivedla kuriozní loupež. Zloději se totiž pokusili vloupat se do vodárny v Rosicích. Podcenili přitom ale bezpečnostní zařízení, které se v pravou chvíli spustilo a přivolalo správce objektu. Ten pachatele vyrušil a přinutil je vzít do zaječích. Zloděj ale udělal osudnou chybu - na útěku odhodil i brašnu se zlodějským nádobíčkem a dalšími věcmi.

Zlodějské nádobíčko odhalilo pachatele

Vyšetřovatel Jaromír Novotný (zdroj: ČT24)

Kriminalisté v tašce objevili speciální nástroj, kterým se zloději dostávali k pokladničkám veřejných telefonních automatů. Bylo jen otázkou času, kdy se policii podaří shromáždit dostatek důkazů k zadržení vytipovaných pachatelů. Sérii vloupání do telefonních automatů, kterou trojice občas proložila jinou krádeží, odstartovalo v první polovině prosince setkáním kamarádů z mládí. Na něm si zloději předvedli výrobek jednoho z nich. Ten ke zhotovení nástroje na poměrně jednoduché otevření zámku skříně veřejného telefonního automatu použil část stojanu na vánoční stromek a část zvedáku na osobní automobil. Zloději si dopředu výpravy neplánovali a na krádeže vyráželi náhodně. Většinu peněz spotřebovali pro vlastní potřebu.  Pětadvacetiletý vůdce skupiny a jeho o rok mladší komplic jsou stíháni vazebně. Nejmladší a nejméně aktivní člen skupiny je stíhán na svobodě.