Ve vyhořelé tržnici ve Zlíně stále zůstávají bezdomovci

Zlín – Dva požáry zachvátily během krátké doby areál bývalé tržnice v centru Zlína. Příčiny obou požárů hasiči stále vyšetřují, předpokládanou příčinou je lidská nedbalost. Vina tak může být na některém z bezdomovců, kteří tam žijí. Často si svítí svíčkami nebo rozdělávají oheň, aby se zahřáli. V bývalé tržnici přebývá i Jiří, na kterého nezbylo místo v azylovém domě.

Tržnice je jeho domovem už druhým rokem. „Mým jediným příjmem je částečný důchod ve výši 5 tisíc korun, s tím se dá přežít jedině na ulici nebo v azylovém domě,“ tvrdil Jiří. Za pobyt v azylovém domě by zaplatil přibližně 2 a půl tisíce korun, stejná částka by mu zbyla na jídlo. Jenže azylové domy jsou přes zimu beznadějně plné. „Kdybych měl platit necelé 4 tisíce za ubytovnu, co budu jíst?“ ptal se.

Proto se rozhodl pro život na ulici. „Tady se žije ze dne na den, každý se stará sám o sebe. Co bude ten den jíst, kde bude spát,“ řekl Jiří. Právě bezdomovci ve stáncích manipulují s otevřeným ohněm, aby se v mrazivém počasí trochu zahřáli. Stačí malá nepozornost a požár je na světě.

Bezdomovec Jiří o životě v bývalé tržnici (zdroj: ČT24)

Přes nákladné výjezdy hasičů radnice neuvažuje, že by bezdomovce násilně vyhnala. „Město zvažuje častější kontroly městské policie,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Podle bezdomovce Jiřího jsou kontroly policie na denním pořádku. „Přijdou, podívají se tady, ale nechávají nás v klidu,“ dodal.

Bezdomovci zřejmě o pomyslnou střechu nad hlavou přijdou v polovině letošního roku. Zničený areál chce od města koupit Univerzita Tomáše Bati. Na lukrativním místě by měly vzniknou moderní laboratoře.

Bezdomovci ve Zlíně

Pobyt v azylovém domě zlínského Červeného kříže stojí na jednu noc pro občany Zlína 83 korun, pro nezlínské 100. Prostory praskají ve švech, pro část bezdomovců není místo. Ve Zlíně je evidováno 50 lidí bez domova, ve skutečnosti jich v ulicích města žije mnohem víc a jejich počet narůstá.

Pan Jiří bydlí v bývalé tržnici už dva roky
Zdroj: ČT Brno