Nepříjemné šumění a pískání, tak zní pořad pro počítače

Brno – Chyba není na vašem přijímači, zvuk je určen výhradně pro počítače – upozornění, které zaznívá každý den ve tři hodiny ráno ve vysílání Rádia R. Studenti z rádia se pustili do nevšedního experimentu. V pořadu Noční spektrum přehrávají zvuky podobné šumění a pískání, které staré počítače jako ZX Spektrum přetvoří v pohyblivou grafiku. Studenti se inspirovali u Československé televize, která koncem 80. let zvuky pro počítače vysílala. Tehdy David Gruber ve svém pořadu Počítačová dilemata přenášel zvuk přes obrazovku lidem.

Že zvuk obsahuje video nebo obrázky? Studenti Rádia R zařadili do vysílání pořad, který tuto možnost využívá. Na kazetu si kdokoliv může pořad Noční spektrum nahrát a pak si jej v počítači z 80. let ZX Spectrum přehrát. ZX Spectrum z nepříjemných zvuků „vyčaruje“ videa s hudbou.

Ti, kteří kazety ani staré počítače doma nemají, mohou využít stávající technologie. Rozhlasové softwary jsou stejně jako programy převádějící zvuk na obraz volně dostupné na internetu. "Takzvané emulátory simulují vlastnosti osmibitového ZX Spectra, a tak je možné zvuk přehrát i v supermoderních počítačích běžících na různých operačních systémech," uvedl programový dramaturg Jan Motal.

Jak nahrát zvuk a přehrát si video?

  • Na magnetofonu na kazetu, která se vloží do počítače ZX Spektrum. Ten je schopen zvuk převést
  • Na nahrávacím softwaru zaznamenat zvuk a otevřít ho v emulátoru, který simuluje vlastnosti ZX Spektra.

Škrčení laikovi spíše připomíná zvuk rádia, které nejde naladit. Počítačoví nadšenci specifický zvuk sice dokážou rozpoznat, ale jaké video se po spuštění objeví, je vždy překvapením. Do zvuku kódují vlastní grafiky a kratinké filmy počítačoví nadšenci od 90. let, ale vznikají i dnes. Právě v jejich komunitě vyvolal pořad nadšené reakce. „Z naší strany to začalo spíše jako legrace, ale ozvali se nám posluchači, které Noční spektrum zaujalo a zůstávají kvůli němu vzhůru,“ dodal Motal. Jeden z posluchačů na facebookovou stránku Rádia R ihned přidal komentář: To byl ale nářez!

Noční spektrum symbolicky vzdává hold starým počítačům a programům. Má ukázat lidem, jak rychle se IT v oblasti techniky i grafiky rozvinuly. Rádio R je jediným médiem v České republice, které takový pořad vysílá.