Jak se zbavit zaměstnance bez odstupného?

Bučovice - Mám pracovat zadarmo a doufat, že mi zaměstnavatel doplatí mzdu, nebo ze zaměstnání odejít a hledat si jinou práci? Na tuto otázku si musel odpovědět Václav Pospíšil z Bučovic. Jeho zaměstnavatel mu totiž dlužil výplatu za říjen po době splatnosti. Protože nastaly zákonné podmínky pro podání okamžité výpovědi ze strany zaměstnance, pan Pospíšil vše písemně oznámil zaměstnavateli a nechal se registrovat na Úřadu práce. Jeho problémy se tím ale nevyřešily.

Po Vánocích koncem roku mu sice přišla výplata, ale jen za říjen.  „Zaměstnavatele jsem písemně vyzval k vydání zápočtového listu a potvrzení k posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti,“ řekl pan Pospíšil České televizi.

Zaměstnavatel ale odmítl převzít si výpověď osobně s tím, že je nutné ji doručit poštou. Doporučené zásilky ale nepřebíral a začal prostřednictvím právního zástupce naopak vyzývat pana Pospíšila k ukončení pracovního vztahu dohodou. Než bude pracovní smlouva ukončena dohodou, odmítl mu vydat potvrzení o zaměstnání. To ale pan Pospíšil odmítl a z důvodu právní opatrnosti v polovině ledna opakovaně oznámil ukončení pracovního poměru a znovu vyzval k vydání zápočtového listu.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Zaměstnavatel vyrazil do protiútoku

Dopis od právního zástupce  zaměstnavatele na sebe nenechal dlouho čekat. „Vzhledem k tomu, že jste můj návrh na řádné ukončení pracovního poměru odmítl, dovoluji si Vám oznámit, že s Vámi okamžitě ruším pracovní poměr dle ustanovení § 55 písm.b) Zákoníku práce,“ napsal panu Pospíšilovi právní zástupce zaměstnavatele. Důvodem k tomuto kroku byla podle zaměstnavatele neomluvená absence po dobu, kdy byl pan Pospíšil registrován na Úřadu práce. A právě Úřad práce je na straně pana Pospíšila. České televizi to potvrdila Jaroslava Šmejkalová z právního odboru. Podle ní bylo už první odeslání dopisu zaměstnavateli dostatečné, proto ho zaevidovali jako nezaměstnaného. Dokud ale pan Pospíšil nedostane od bývalého zaměstnavatele všechna potřebná potvrzení, nemohou mu vyplácet podporu.

Spor skončí u soudu

Domáhat se svých práv chce pan Pospíšil i soudní cestou. Pokud sežene další věřitele svého exzaměstnavatele, nevylučuje návrh na insolvenční řízení s dlužníkem. Šanci má, podobný případ se zaměstnavatelem nemá jen on. Podobnou zkušenost zažil i Milan Travěnec, tan ale přistoupil na dohodu se zaměstnavatelem, a o odstupné se tak zřejmě připravil.