Hrál jsem špatnou hru, říká místostarosta Medlánek

Brno - Místostarosta Medlánek Tomáš Slanina (ČSSD) se snaží vysvětlovat, že zakázku na projekt půdní vestavby ZŠ Hudcova nechtěl ovlivnit on, ale jeho opoziční kolega Michal Marek (Občané pro Medlánky), který celou nahrávku pořídil. V případu padlo už několik trestních oznámení, jedno z nich dokonce podal i Slanina na Marka kvůli údajné pletiše při výběrovém řízení. Své počínání se Slanina pokoušel vysvětlit nejen na tiskové konferenci, ale i v pořadu České televize Události v regionech plus.

„Kolega Marek mne nabádal, abych poskytl určité garance firmě Habina, když odstoupí od výběrového řízení na školu, chtěl garance, že získá jinou zakázku,“ zdůvodňuje své trestní oznámení místostarosta Slanina.

Slanina: Cenou vyhrál, chce 90 tisíc, ale stejně tak to budeme dělat u ostatních věcí, tak prostě to ještě šlo na konzultaci typu na stavební fakultu ohledně ceny, jo protože, takže podle těch tabulek jako takových, podle rozsahu té zakázky, by to měla být cena od 180 do 240, jo, je takovej rozsah. ale teď není podstatný jestli je 90 nebo 180. Takže tam by bylo úplně optimální… Habinu aby se toho vzdal. Aby odstoupil od toho a aby to teda mohlo fungovat dál. My ho samozřejmě můžeme vybrat, ale budou to vyhozený peníze, totálně.
Marek: Jako jak myslíš? Tak když by to vyhrál a byl vybranej, tak to udělá…
Slanina: …tak to udělá a bude to ležet akorát v kanceláři a bude to sice hezká věc, ale …

Marek: Takže plán je takovej…
Slanina: …občas mě to trošku překvapuje co se děje, ale…
Marek: …takže plán je takovej, že by vyhrál vlastně někdo …. ne … on se má stáhnout, ne že se má neodvolat případně, když nevyhraje…
Slanina: Má se stáhnout. Odvolávat se nemůže. Protože víš co, tam je zase průser jeden. Tihlecti to tam mají za stosedmdesát asi osm tisíc, projektovku a on to má za devadesát. Tak na to by to mohl napadnout kdokoliv, úplně kdokoliv a mohlo by se to úplně celý vrátit zpátky.
Marek: Tam je hlavní kriterium cena?
Slanina: Tam byla hlavní kritérium cena, no. Jo, takže tam to prostě nastavili tak, aby ta firma, která to má vyhrát, tak aby to vyhrála úplně bez problémů, jo prostě tam by nebyl žádnej problém, ale todlencto si nech prosím tě pro sebe, co si tady říkáme, tak nesmí jít ven…
Marek: … to je mi jasný …
Slanina: … to by byl průser jak hrom …

Marek: Hele, věcně. Dívej se, věcně, já… chápu, že se obracíš na mě, nicméně já fakt nevím, jestli jsem schopnej v tom cokoliv udělat. Já tu informaci můžu poslat dál a to je asi tak všechno, protože já ty lidi osobně ani neznám a na mě nedají. Mají informaci v podstatě, že snad ta jejich cena byla zajímavá…
Slanina: Byla, 91 tisíc a nějaký drobný…
Marek: Vždyť si říkal, že to mělo být od 180 jo… to je podle ceníku prací, takže oni jsou vlastně na polovině v podstatě…
Slanina: …přesně tak, takže teď je v tom celej problém a zas bych nerad vyhazoval prachy jen kvůli tomu, abych měl já nevím krásnej projekt na výstavbu školy, ale sám bych věděl, že prostě ho nepoužiju nikdy.
Marek: Jsou asi výrazně levnější než teda ostatní, když jsou na půlce
Slanina: No, ti jsou výrazně levnější. Říkám, 90 mají, začíná to na 168 s daní, ale tam mají nějaký drobný chyby. To by se dalo shodit úplně celý, ale na to aby nevyhrál tam má chyby. Pak tam je tendlecten, ten co to má vyhrát ten má … Nějakých asi 180 je to tak nějak i s daní…
… a pak je tam jeden ten má 240 nebo 260, tak nějak
Marek: Hele, ty seš podnikatel, to jako…

Slanina: No počkej ….

Marek: … ne, počkej, tím ti chci přiblížit tu situaci jo. Tak prostě někdo dostane info, že vpodstatě vyhrál, teďka se za nám přijde a řekne se mu stáhni se. To asi, to asi jako…
Slanina: Tomu rozumím. Tam byla chyba na začátku.
Marek: To se asi, to se asi bude ptát co za to dostane nebo jako rozumíš… Musí dostat nějakou nabídku, tak to vidím já. Já se v tom nepohybuju, ale dovedu si představit jejich myšlení.
Slanina: Je to tak, je to tak. Já kdyby mě to někdo tak udělal, tak kdyby mě to logicky vysvětlil, jo, což jak jsme si řekli moc nejde.
Marek: Tak jako kdyby to byli Medlánečtí a záleželo jim na Medlánkách, tak možná jo. Když tvrdíš, že když vyhrajou, tak že škola nebude, jo. Ale jim jde o business, nic jinýho.
Slanina: Jako to já vím no. Nejhořší že není potom možný třeba nabídnout že by se přihlásil do další soutěže se stejně zajímavou cenou a vyhraje v jiné z místních věcí. Jenomže tady je investice… zámeckej park je mimo… umí on projektovat, zkus jestli, jestli umí projektovat i hřiště a takovýdle věci. Dělal školky, dělal školy, tak by to vlastně možná mohl zvládnout. Tohle by možná mohl zvládnout.