Místostarosta Medlánek může přijít kvůli nahrávce o svůj post

Brno - Už čtyři trestní oznámení a jedna výzva k pozastavení členství v sociální demokracii. Takový rozruch zůsobila nahrávka, kterou zveřejnili tento týden opoziční zastupitelé v brněnské městské části Medlánky. Na ní přesvědčuje tamní místostarosta Tomáš Slanina (ČSSD) opozičního kolegu Michala Marka (Občané pro Medlánky), aby přiměl šéfa vítězné firmy na projekt přestavby školy k odstoupení z veřejné soutěže. Nahrávka teď zřejmě místostarostovi zlomí jeho politický vaz. ODS podpoří v pondělí jeho odvolání. Zítra se její zástupci sejdou i s koaličními partnery z ČSSD.

„To jsem jen dělal většího a chytřejšího,“ hájil se po zveřejnění nahrávky místostarosta. Při tom, když dělal chytřejšího, jmenoval i náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana (ODS), který měl vyvíjet tlak na městskou část, aby vyhrál jiný účastník veřejné soutěže než ten, který zvítězil nejnižší cenou.

Robert Kotzian neskrýval po zveřejnění nahrávky zděšení. Celkem snadno dokázal, že město nemá s dostavbou vestavby ZŠ Hudcova nic společného, a ihned podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Trestní oznámení na sebe vzájemně dali také oba účastníci natočeného rozhovoru. Marek na Slaninu proto, že se snažil ovlivnit veřejnou zakázku. Slanina na Marka kvůli podezření z pletichy při veřejné soutěži. Vadilo mu totiž, že po něm měl Marek chtít záruky, že firma, která by odešla z výběrového řízení, později získá jinou zakázku. Další trestní oznámení na Slaninu dnes podává zastupitel Martin Teplan.

ODS v Medlánkách došla se Slaninou trpělivost…

Dnes se kvůli situaci na medlánecké radnici sešli zastupitelé ODS, kteří spolu s ČSSD tvoří radniční koalici. „Doufám, že mi nevoláte kvůli případu Slanina,“ je už trochu naštvaná starostka Medlánek Alena Valentová (ODS). Čtyři zastupitelé za ODS se shodli: „Podpoříme odvolání Tomáše Slaniny z postu místostarosty.“ O tom, jestli to nemůže nakonec vést k rozpadu koalice, se nechce vůbec vyjadřovat. Zítra totiž budou o „případu Slanina“ jednat s koaliční ČSSD.

..a ráda by se ho asi zbavila i sama ČSSD

Slaninu totiž už dříve vyzval k pozastavení členství šéf brněnských sociálních demokratů Jeroným Tejc. Slanina připustil, že toto doporučení zvažuje.

Na situaci reagoval i magistrát. Primátor Roman Onderka (ČSSD) nařídil hloubkovou kontrolu na medláneckém úřadě. Definitivní rozhodnutí padne zřejmě v pondělí na jednání zastupitelstva, které má v plánu Tomáše Slaninu odvolat a spornou zakázku zrušit.