Soud osvobodil úředníky obžalované za pád stromu ve Zlíně

Zlín - Úředníci za pád stromu v centru Zlína, který předloni zavinil smrt dvou kolemjdoucích školáků, nemohou. Tak zněl dnešní verdikt soudu v ostře sledované kauze. Obžalováni kvůli tomu byli tři muži z odboru městské zeleně zlínského magistrátu. Žaloba je vinila, že dostatečně nesledovali stav zeleně, která byla ve špatném stavu. Hrozilo jim vězení od tří do deseti let. Zlínský okresní soud je dnes zprostil obžaloby, státní zástupce Jiří Krob se proti rozhodnutí na místě odvolal. Případ tak skončí u odvolacího senátu.

Dlouholetý šéf odboru městské zeleně Ivo Divoký a jeho podřízení Stanislav Pospíšilík a Přemysl Vyoral podle obhajoby za neštěstí nemohou. Obvinění následků neštěstí litují, vinu za něj ale necítí. Soud tak dal za pravdu obhajobě, ale předeveším několika znaleckým posudkům, které sice hovořily různě o stavu stromu, podle všech však nešlo běžnou kontrolou poznat špatný stav kořenů.

Verdikt soudu:

„Obžalovaní úředníci nejsou za neštěstí zodpovědní. Nebezpečí nebylo možné odhalit běžnou kontrolou včas.“

Vyjádření obžalovaného správce městské zeleně Iva Divokého (zdroj: ČT24)

„Strom je živý organismus. Vypadal zdravě - jeho uhnilé kořeny ho dokázaly vyživovat, ale bohužel ne udržet. To ovšem nebylo možné zjistit kontrolou,“ konstatovala předsedkyně senátu Okresního soudu ve Zlíně Jitka Macháňová. V České republice navíc neexistuje předpis, který by určoval, jak často je stromy nutné kontrolovat. „Soud neshledal, že by k neštěstí došlo kvůli nedbalosti pracovníků magistrátu,“ doplnila.

Policejní posudek ale mluvil o zanebnání povinnosti

Asi 20 metrů vysoký pajasan žláznatý se zřítil 22. ledna 2009 nedaleko zastávky MHD na několik lidí. Dva dvanáctiletí chlapci utrpěli smrtelná zranění. Obžalovaní vzhledem ke svému vzdělání, znalostem a funkci údajně mohli tragédii zabránit. Podle policie z vyšetřování vyplynulo, že zaměstnanci magistrátu nepřijali včasná a dostatečná opatření, kterými měli tragickému pádu stromu předejít.

Policie obvinění opřela o svůj znaleckých posudků, na kterém pracovalo kromě soudního znalce ještě dalších deset konzultantů, zabývajících se například studiem chorob rostlin, vlastnostmi půdy, dřevinami, klimatickými podmínkami či zkoumáním vnějších vlivů na organismy. Podle znalců byl strom v havarijním stavu více než deset let.

Loňský tragický pád stromu ve Zlíně
Zdroj: ČT Brno