Velešovice kvůli sporu s kronikářem přišly o deset let historie

Velešovice – Deset let pracoval František Mráz na obecní kronice. Obcházel obecní plesy, dětské dny a další události, které se zapsaly do dějin obce. Výsledky svojí práce od roku 1999, kdy byl psaním kroniky pověřen, však zastupitelům nikdy ve výsledné podobě neukázal. Když mu jedinou dokončenou kroniku zastupitelé loni v říjnu zabavili, podal na ně trestní oznámení. Policie sice případ uzavřela s tím, že obec je jejím jediným vlastníkem, problémy ale má obec dál. Teď už bývalý kronikář zaznamenával osobní údaje místních, Úřad pro ochranu osobních údajů prošetřuje, zda neporušil zákon. Obec nad nesetříděnými materiály zlomila hůl, s bývalým kronikářem se o ně soudit nebude.

Kronikářem se stal František Mráz v roce 1999. „Když jsem do funkce v roce 2001 nastoupila, o panu Mrázovi jsem věděla, že pravidelně obchází obec a fotí. Nebyl důvod ho podezřívat, že kroniku nevede řádně,“ popsala začátky starostka obce Zdenka Šprtová. Deset let nepřinesl ukázat jedinou hotovou kroniku. „Nikdo za mnou nepřišel, aby se podíval nebo zeptal, jak co dělám. Naopak jsem byl rád, když se někdo zastavil,“ hájil se Mráz. Starostka jeho tvrzení odmítla s tím, že posledních pět let se snažila materiály získat.

Po posledních volbách ho starostka donutila, aby přinesl novým zastupitelům kroniky. Zdráhal se, že kroniku dosud nemá zpracovanou, ale nakonec s množstvím papírů ve složkách přišel. „V rubrice kulturní akce měl fotku paní, která na plese prodávala lístky do tomboly, a kolem této fotografie byly nevýherní lístky nalepené. V tu chvíli jsem si uvědomila, že jsme bez kroniky,“ dodala starostka. „Chtěl jsem kroniku dělat podrobně a široce, protože taková má kronika přece být. Někdo napíše dvacet stránek, ale moje kronika z roku 1999 má 650 stran,“ řekl na svoji obranu Mráz. Práce na jedné kronice mu podle jeho slov zabere přibližně rok, za deset let důchodce zvládl dokončit jen tu první.

NO COMMENT: Velešičtí mají hotovou jedinou kroniku z roku 1999 (zdroj: ČT24)

Novému zastupitelstvu před rokem došla trpělivost

V březnu 2010 došla zastupitelstvu trpělivost. Jmenovalo novou kronikářku a pana Mráze pověřilo jen tím, aby materiály z uplynulého desetiletí zkompletoval, případně obci nezpracované odevzdal. Mezitím starostka sepsala knihu Velešovice na prahu nového tisíciletí, která de facto supluje chybějící kroniky.

V říjnu loňského roku přišel bývalý kronikář Mráz na místní setkání důchodců a přinesl kroniky zaznamenávající domy a záznamy ze sčítání a navíc ještě kroniku z roku 1999. Zastupitel kroniku ze zákona odnesl do knihovny a František Mráz na něj podal trestní oznámení. Podle policie o krádež nešlo, protože ze zákona kronika patří obci. „Policisté zjistili porušení osobních údajů, v kronice jsou uvedena data narození občanů Velešovic a další údaje, věc dále prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Alice Navrátilová.

František Mráz souběžně zaznamenával dějiny obce, fotografie domů a v nich žijících obyvatel i s daty narození a úmrtí nebo sčítání lidí z let 1910 a 1921. Materiály, které dlouhá léta sbíral, chce utřídit a sepsat. Obci je zadarmo nevěnuje, jedině prodá. „Jezdil jsem všude po archivech za svoje, zanedbával jsem dům, zahradu. Věnoval jsem se práci na kronice pět hodin denně, protože to tady po mně zůstane,“ uzavřel Mráz.