Odcházíme kvůli novému řediteli Drbalovi, říkají anesteziologové

Brno – Osm anesteziologů se definitivně rozhodlo odejít z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří kvůli postoji ředitele Drbala. Z oddělení od ledna odešli tři lékaři, další požadovali zkrácení pracovních úvazků. Veškerá práce tak padla na zbylé anesteziology. Všichni už sehnali práci v jiných brněnských nemocnicích. Ředitel Drbal tvrdí, že nikdo z lékařů mu neřekl, že odchází kvůli němu.

„Ředitel Josef Drbal nám neposkytnul záruky, že všechny lékaře vezme zpět. V kolektivu se rozšířila nedůvěra v současné vedení, navíc každý anesteziolog musel asistovat u nepřiměřeně vysokého počtu zákroků, proto jsme se rozhodli svoje výpovědi nestáhnout,“ vysvětlil anesteziolog a bývalý šéf odborů Nemocnice Milosrdných bratří Jaroslav Kutý.

Ředitel Josef Drbal popírá, že by nechtěl lékaře vzít zpátky. „S každým lékařem, který chtěl výpověď stáhnout, jsem si chtěl osobně o situaci promluvit. Navíc dokumenty neměly všechny náležitosti, proto jsem stažení výpovědí nepodepsal hromadně,“ vysvětlil Drbal. Oficiální důvod odchodu mu nikdo z anesteziologů nesdělil, překvapilo ho, že by důvodem měla být jeho osoba.

Anesteziolog a bývalý šéf lékařských odborů nemocnice Jaroslav Kusý (zdroj: ČT24)

Jaroslav Kutý pracoval u Milosrdných bratří 26 let a nepopírá, že by se do nemocnice rád vrátil. „Neumím si představit, že bychom se na návratu mohli dohodnout s panem ředitelem Drbalem,“ dodal s tím, že všichni anesteziologové by se vrátili, pokud by funkci opustil Josef Drbal. K takové výzvě nedošlo během Drbalovy kariéry poprvé. Už v roce 1999 jej vyzvalo k odchodu z pozice ředitele Masarykova onkologického ústavu třicet specialistů, podle nichž bránil v odborném rozvoji zařízení. Když se pak o rok později stal ředitelem hodonínské nemocnice, nebyl „dobře“ přijat ani tam. Za pár měsíců skončil jako vedoucí zdravotního odboru Jihomoravského krajského úřadu. A teď se po čistkách v městských institucích stal ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří, přičemž si vrabci na střeše cvrlikali, že bude ředitelem místo Daniela Rychnovského právě on. 

Anesteziologů je obecně nedostatek, všichni lékaři okamžitě práci v ostatních brněnských zařízeních našli. Provoz nemocnice odchod osm z devíti anesteziologů zaskočil a de facto ze dne na den ochromil. Nemocnice řeší krizový scénář - snaží se najít lékaře z jiných nemocnic, kteří by alespoň část operací a chod porodnice zajistili. Pacienti čekající na operace se museli přesunout do jiných brněnských nemocnic.