Havárie kamionu blokovala D1 u Velké Bíteše

Brno - Dálnice D1 zažila v posledních třech dnech tři velké nehody. Dnes na 158. kilometru u Velké Bíteše havaroval kamion, musel proto být uzavřen směr na Brno, v opačném směru byl celé dopoledne neprůjezdný levý jízdní pruh. Ve středu se na vysočinském úseku dálnice srazilo osm osobních aut, ve čtvrtek se zase po havárii tří kamionů ucpal příjezd do Prahy. Líp bude podle ministerstva až za šest let, kdy se vybrané úseky rozšíří.

Kamion u Velké Bíteše havaroval brzy ráno po páté hodině. Prorazil středová svodidla a při nehodě se rozsypal jeho náklad. Havárie se obešla bez zranění. Provoz na D1 byl zastaven až později, více než dvě hodiny se kamion vyprošťoval.

Podle policistů řidič kamionu usnul a začal najíždět na nezpevněnou krajnici na pravé straně. Přitom se zřejmě probral a pokusil se strhnout volant doleva. Bohužel byl tento manévr osudný a kamion narazil do středových svodidel.

Kamion, za jehož volantem seděl český řidič, převážel na paletách konzervy, které zůstaly rozházené po celé dálnici.

Na místě probíhaly uklízecí a vyprošťovací práce. Doprava byla odkláněna ve směru na Brno na 153. kilometru u Lhotky, řidiči se zpět na D1 vraceli na 162. kilometru u Velké Bíteše. Předběžná škoda je půl milionu korun.

Přibývající počet nehod na nejvytíženější české dálnici chce vyřešit ministerstvo dopravy její rekonstrukcí. Ta však bude hotová nejdříve za šest let. „Ministerstvo dopravy připravilo model, ve kterém plánuje rozšíření dálnice D1 ze současného modelu 26 metrů na celých 28 metrů. Vznikne odstavný pruh a tím se zamezí tomu, že každá komplikace zablokuje provoz,“ shrnul podstatu rekonstrukce mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Dokud zůstane dálnice v současné podobě, pravděpodobně se nic nezmění. Řidiči budou muset s kolonami u nehod takřka jistě počítat.