Lelekovice musí přistavět třídu. K zápisu přišlo moc dětí

Lelekovice - K zápisu do první třídy do základní školy v Lelekovicích přišlo letos 41 dětí. Současná kapacita školy, do které chodí místní děti od první do páté třídy, je však menší. Vedení obce se proto rozhodlo přistavět ke škole pavilon s jednou třídou a šatnou. Kvůli projektu za tři miliony korun bude muset sáhnout do rezerv určených na dokončení splaškové kanalizace.

Lelekovice jsou jednou ze satelitních obcí v těsné blízkosti Brna, která se neustále rozrůstá. Letos se do první třídy nahlásilo 41 dětí z Lelekovic i ze sousední České. „Je pro nás prioritou, aby místní děti chodily do lelekovické školy. Požádali jsme o dotace na dostavbu jedné třídy hejtmana, ale pokud je nezískáme, sáhneme do obecních rezerv,“ popsal řešení starosta Lelekovic Jaroslav Diviš.

Nový pavilon, ve kterém bude jedna třída a šatna, vyjde na dva až tři miliony korun. „Je to pro obec velká finanční zátěž, protože od podzimu se dělá kanalizace za 20 milionů. S dalšími miliony pro školu se nepočítalo,“ řekla ředitelka základní školy v Lelekovicích Hana Mikaušová.

Základní škola v Lelekovicích musí přistavit jednu třídu (zdroj: ČT24)

Dva až tři miliony by obec použila z rezerv, které jsou vyhrazené na dokončení kanalizace. „Případně bychom si na doplacení kanalizace museli vzít úvěr, jiné řešení bez dotací není,“ uvedl starosta.

Rodiče a jejich děti uspořádali dobročinný koncert „Kamínek pro školu“

O víkendu rodiče uspořádali dobročinný koncert na podporu školy. „Snažíme se pomoci obecnímu úřadu, který stavbu zaplatil. Děti na něm prodávaly kamínky, které samy vyrobily,“ uvedla jedna z maminek. Na organizaci a vystoupení se podílely více než dvě stovky dětí, jejich sourozenců a rodičů. „Vybralo se 28 tisíc korun, koupíme za ně vybavení do třídy. Každá koruna navíc se nám nyní hodí,“ dodala Mikaušová.

Obec musí mít do konce srpna nový pavilon postavený a zkolaudovaný, aby škola dostala povolení na rozšíření kapacity od hygienické stanice. Kdyby se v dalších letech počet dětí ve škole snížil, plánuje ředitelka stavbu využít jako družinu.

  • Základní škola v Lelekovicích autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2553/255243.jpg
  • Základní škola v Lelekovicích autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2553/255246.jpg