Kloboučtí budou bez kulturního stánku, sokolovnu zavřel statik

Klobouky u Brna - Kloboučtí přijdou od září o jediné společenské zařízení ve městě. Místní sokolovna je totiž v havarijním stavu a její uzavření nařídil statik. Obec, která je zadlužená kvůli výstavbě kanalizace a čističky odpadních vod, ale na rekonstrukci nemá peníze. A tak zvažuje, jak se z nezáviděníhodné situace dostat. Přemýšlí o investorovi, který by jediněčnou stavbu opravil takzvanně na dluh. Než se tak ale stane, bude „devadesátiletá“ sokolovna uzavřená.

Poslední divadelní představení kobouckého ochotnického souboru Výdus se odehraje v sobotu a místní mají povolené v prostorách oslavit ještě srpnové hody. Pak se ale společenský dům zavře a nikdo neví, na jak dlouho. „Nám se to bude opouštět velmi těžko, protože jsme tady zkoušeli, odehrávali všechna představení a teď vlastně přicházíme o zázemí,“ uvedla členka divadelního spolku Jarmila Janoušková. Divadelní spolek přitom nebude jediný, kdo přijde o zázemí. Nebudou se zde moci konat plesy, společenská vystoupení ani karnevaly pro děti.

Kloboucká sokolovna patří k jedné z nejstarších staveb v obci. Letos oslaví devadesáté narozeniny a jejímu věku odpovídá také její stav. Rekonstrukce, kterou by potřebovala i s případnou přístavbou, by vyšla na deset milionů korun a ty momentálně zadlužená radnice v kase nemá. Od místního Sokola ji přitom převzala už v roce 1981, od té doby se však její stav jen zhoršoval. Až přišlo nemilosrdné rozhodnutí statika: budova je nebezpečná, střecha je v havarijním stavu.

NO COMMENT: Smutná i krásná procházka chátrající sokolovnou (zdroj: ČT24)

Vedení obce se o svých plánech bavit nehodlá. A tak se mezi místními pouze proslýchá, že chce shánět investora, který by stavbu opravil za svoje peníze, a město by mu je začalo od roku 2014 splácet. Projekt, který počítá s částkou deset milionů korun, by obci přinesl nejen opravenou střechu, jejíž krov je v dezolátním stavu, ale také přístavbu, která by umožnila vytvořit prostor pro více návštěvníků. „Postavili ji naši předkové v roce 1921. S velkým úsilím. A my jen doufáme, že se k opravě této krásné budovy postaví radnice čelem,“ dodal předseda místního Sokola Pavel Volek.