Zastupitelé v Podolí jsou proti odvolání starosty

Podolí - Hlavním bodem jednání dnešního zastupitelstva bylo odvolání starosty Miroslava Křižky. To navrhl sám starosta. Dvanáct let vykonával funkci uvolněného starosty. Před podzimními volbami avizoval, že se starostováním skončí, proto mu zastupitelé schválili odměnu při skončení mandátu ve výši 240 tisíc korun. V obci se však nenašel žádný jiný kandidát a Křižka byl do funkce starosty, tentokrát neuvolněného, znovu zvolen. Na dnešním jednání se potvrdilo očekávání - šest ze sedmi zastupitelů hlasovalo proti odvolání Křižky.

Miroslav Křižka (BEZ PP) se chtěl původně vrátit k rodinnému podnikání. Když se nenašel jiný zájemce, nechal se ostatními zastupiteli přemluvit k tomu, aby funkci, nově jako neuvolněný starosta, vykonával dál. Odstupné ve výši 240 tisíc korun však už dostal.

„Rozhodl jsem se nesestavovat kandidátku, ale když jsem byl osloven jednou z volebních stran, tak jsem dal souhlas se svým umístěním na kandidátku, zpočátku na poslední, následně po dohodě na třetí místo. Nebyla řeč o tom, že budu dál pokračovat ve funkci starosty,“ hájí se Křižka. Ve volbách získal rekordní počet hlasů a svoji kancelář nakonec neopustil. Z funkce uvolněného starosty však přešel na pozici starosty neuvolněného. Křižka je přesvědčený, že odstupné je v tomto případě na místě. „Jako uvolněný starosta bych bral asi 37 tisíc korun měsíčně, teď mám zhruba polovinu,“ vysvětlil.

Starosta Miroslav Křížka o odstupném (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra však chce, aby peníze vrátil. Podle ministerstva nemá na odměnu nárok, pokud v čele obce zůstal - není rozhodující, zda je uvolněný nebo neuvolněný. 

Starosta se chce o odměnu i soudit

Miroslav Křižka dnes lituje, že se vůbec nechal přesvědčit. O očištění svého jména a o odměnu je ochoten bojovat u Ústavního soudu. „Pokud se neuvolněný člen zastupitelstva obce stane starostou, na to zákon o obcích nepamatuje. V tomto směru je nejednoznačný,“ řekla advokátka Magda Vašinková. „Můj názor je takový, že odstupné bylo vyplaceno řádně a starosta Podolí tyto peníze vracet nemusí,“ uvažovala.

Zastupitelé stojí také za Křižkou. Věří, že peníze dostal právem. Po třinácti letech ve funkci jej považují za zkušeného člověka, který by ve vedení obce chyběl.