Brno osadilo svahy pod Špilberkem vinnou révou

Brno - Jižní svahy pod Špilberkem se postupně promění ve vinice. Brno se chce totiž vrátit ke středověké tradici pěstování vinné révy na kopci pod hradem. Magistrát proto poskytl vinařskému spolku půdu, ten dnes slavnostně vysadil první z 420 sazenic. Vinaři a památkáři se nakonec shodli - na městských svazích se bude nejvíc dařit odrůdám Rulandské bílé a Rýnský ryzlink.

„Se spolkem jsme se dohodli na založení a provozování vinice. Cílem je navázat na tradici pěstování vinné révy uprostřed města,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Zatímco město poskytlo pozemky, nově vzniklý spolek se má spolu s Veřejnou zelení města Brna starat o vinnou révu, která je symbolem jižní Moravy.

„Dohoda platí do roku 2033. Spolek dá jako protiplnění za poskytnutí pozemku 30 procent produkce radnici pro prezentaci města. Je to spravedlivá dohoda. Na etiketách lahví vína bude logo města Brna,“ uvedl primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD). První láhev vína ze špilberské vinice by mohla vzniknout nejdříve v roce 2016.

Brno už víno na kopci pod Špilberkem v minulosti pěstovalo. Vinná réva se tam vysazovala od 13. století. Podle Pospíšila se návratem k pěstování symbolicky dostává například na úroveň německého Stuttgartu nebo Paříže, která má historické vinice na Montmartru.

No comment: Nová vinice pod Špilberkem (zdroj: ČT24)

Nomen omen: Vinohrady v městské části Brno-Vinohrady

V minulosti se vinice nacházely například na Žlutém kopci či na Kraví hoře. Předseda sdružení Jiří Nečas se proto rozhodl, že vinnou révu do moravské metropole vrátí. Nad Pellicovou ulicí a pod hradním bastionem se proto rozhodl vysadit stovky sazenic.

Městské vinice opečovává také městská část Brno-Vinohrady, už kvůli svému názvu. První vinohrad tam byl vysazen v květnu 2004 na jihozápadním svahu pod kopcem Hády. Pětadvacet sazenic má pod okny radnice symbolicky vysazeno také městská část Bohunice. V září 2007 při oslavách 770 let od první písemné zmínky o obci Bohunice byl v sídlištní zástavbě slavnostně založen obecní vinohrad.