Anketa není diskuse. V Jindřichově Hradci začne radnice jednat s veřejností o úpravě náměstí

Události v regionech: V Jindřichově Hradci budou jednat o opravě náměstí (zdroj: ČT24)

Jindřichohradecké náměstí Míru nakonec nebude upraveno podle výsledků nedávné ankety. K petici proti neodborné anketě se totiž připojilo více lidí, než kolik jich hlasovalo o jednotlivých variantách.

Město proto své rozhodnutí vzalo zpět a otevřelo s kritiky diskuzi o budoucí celkové přestavbě prostoru. Úpravy náměstí zatím řeší radnice provizorně.

„Já jsem nechal odstranit betonové příšery, které tady byly rozmístěný. Doplnili jsme počet laviček, dali jsme sem květinovou výzdobu,“ popisuje drobné změny na náměstí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (ČSSD).

Náměstí v Jindřichově Hradci, vizualizace
Zdroj: ČT24/Městský úřad Jindřichova Hradce

Autoři petice kritizují hlavně nesystémovost změn. Úpravy mobiliáře, peších zón ani dopravní změny na sebe už několik let nenavazují.

„To pak obecně způsobí, že ta část, kde je nejvíc laviček, je nakonec nejvíc obklopená auty. Měl by to být příjemný pobytový prostor, ale rozhodně tak nepůsobí,“ tvrdí Matěj Šebek, student architektury a urbanismu. 

Začíná proto spolupráce s radnicí. Společně chtějí oslovit co nejvíce obyvatel, návštěvníků a podnikatelů z města. „Aby se začali bavit o tom, jaké chtějí, aby to náměstí bylo. Jak chtějí, aby fungovalo,“ vysvětluje Šebek.

„Já jsem to tvrdil už v minulosti, že daleko lepší je spolu mluvit než psát petice,“ schvaluje nový postup starosta města Stanislav Mrvka.

Jindřichův Hradec
Zdroj: ČT24

Vše by mělo v dalších letech postupně směřovat k přípravě možné architektonické soutěže, která by pomohla celé náměstí sjednotit. Má se stát univerzálním prostorem, na kterém lze uspořádat jarmark i demonstraci anebo najít klidný kout k odpočinku. Veřejná diskuze o podobě náměstí by měla začít už v druhé polovině června a to hromadnou procházkou s odborníky.